U trendu

Ako se grejete na TA peć, evo šta morate da znate kako bi uštedeli na računu za struju

Temperature su osetno pale, noću su i u minusu, pa nam je grejanje u kući prekopotrebno. Ukoliko ste se pitali kako ćete regulisati visoke račune za struju koju trošite kako biste se zagrejali, dajemo vam nekoliko predloga ukoliko u stanu – kući, imate popularnu TA peć, a da u tom slučaju zagrejete životni prostor, tako da vam bude prijatno tokom hladnih dana.

Prvo što treba da znate jeste da TA peć treba da stoji ispod prozora ili do najhladnijeg zida i to udaljena od njih 20 cm.

Drugo važno pravilo jeste da ne blokirate izvor toplote, što znači da prostor ispred peći ne sme da bude zatvoren. I nikako nemojte držati ploče ili neke druge nezapaljive predmete na peći, smanjujete širenje toplote, a samim tim će ona morati duže da radi kako bi zagrejala prostorije, piše Srbija Danas.

Da bi TA peć zaista i bila ekonomična, neophodno je da se ona puni toplotnom energijom, odnosno da grejači rade samo dok je na snazi jeftina struja. Ako želite da iskoriste njen pun potencijal, a ne prekoračite potrošnju, važno je da ne bude isuviše mala za prostoriju koju greje.

U suprotnom, da bi postigli željenu temperaturu moraćete često da uključujete ispuštanje toplog vazduha, a na taj način će se brzo potrošiti akumulirana toplotna energija, pa će biti potrebno dopunjavanje u vreme kada je struja poprilično skupa. I to je jedna od najčešćih grešaka koju većina pravi.

Drugo gde greše jeste što ne koriste tajmer. Kako bi TA peć uvek radila kada je jeftina struja, najbolje je nabaviti specijalne tajmere koji mogu automatski da se uključe, tako da ne morate da čekate ponoć ili, ukoliko ste nestrpljivi, upalite peć ranije i tako trošite skupu struju.

Još jedna velika greška jeste isključivanje peći kada niste kod kuće. Mnogo više će trošiti da se ponovo zagreje nego da sve vreme održava mlaku temperaturu. Zato podesite termostat na 15-16 stepeni kada niste kod kuće. Ovo isto važi i za bojler, ukoliko ga isključujete, znajte da pravite ogromnu grešku, jer će potrošiti mnogo više struje da zagreje vodu koja zapreminski može da stane u njega, nego da samo dogreva potrošenu.

Ovu kutijicu koja meri temperaturu ne postavljajte na spoljne zidove, i najbolje je da budu na visini od 1,5 m.

A kada ste kod kuće, optimalno je da temperaturu držite na 22 stepena. Ako povećate za samo jedan stepen, povećaćete i potrošnju struje za čak 6 odsto, a to mnogi ne znaju!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar