U trendu

Ako ste primetili ovu bubu u kući, rešite je se što pre, uzrokuje dva velika problema

Srebrna ribica je naziv za malu štetočinu koja se može naći u našim domovima. Danju ih skoro nećete videti jer se boje svetla, ali noću okruže svaki kutak kuće i pojedu sve što nađu. Hrane se hranom i predmetima koji sadrže ugljene hidrate, celulozu, šećere i začine. Na svom jelovniku imaju čak i plesan, ljuskice kože, mrtve insekte, papir, čak i vaše otpale pramenove kose, svilu, lan…

U nekim slučajevima, srebrna ribica može biti korisna jer se hrani plesni u vlažnim prostorijama i mrtvim insektima, ali se može namnožiti u ogromnom broju i tada postaje nepoželjan gost. Srebrna ribica je sićušna buba veličine do 15 milimetara, a zbog svoje boje i načina kretanja dobila je naziv srebrna ribica.

Ovi insekti nemaju krila, već se kreće u polukružnim zavojima koji podsećaju na plivanje ribe. Vrlo su aktivni i vrlo brzo se razmnožavaju u okruženjima koja su im posebno pogodna za život. Ženka srebrne ribice može ostaviti preko 3500 potomaka, a jaja će položiti i do 100 puta u životu. Prosečan životni vek im je oko 4 godine, prenosi Srbija Danas.

Do sada nisu zabeležili slučajevi da srebrne ribice prenose zarazne bolesti na ljude, pa se ne mogu smatrati posebno štetnima za ljudsko zdravlje, ali to ipak ne menja činjenicu da su neprijatne za videti i da ih ne želimo u blizini. Iako su relativno bezopasni za naše zdravlje, ovi sićušni gmižući insekti mogu uzrokovati manju štetu u domaćinstvu. Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže skrob, papirima, knjigama, tapetama pa čak i lepkom za tapete. Šteta koju uzrokuju je minimalna.

Osim omiljenim papirima, ovi insekti mogu hraniti i tkaninama, pa nije retkost pronaći ih u tepihu ili ormaru. Latinski naziv srebrne ribice je Lepisma saccharina, a nastala je na bazi njihove omiljene hrane – ugljenih hidrata.

Kada znamo kako žive i čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih insekata. Budući da vole vlagu, vrućinu i tamu, podrumi i kupatila su najčešća mesta gde ih možete videti. Najaktivniji su noću, a kada ih iznenadimo i upalimo svetlo, primetimo i da se ti insekti vrlo brzo kreću. Vole vlagu i mogu se naći u kuhinji, a ako tamo nađu nezaštićena pakovanja brašna i šećera, njihovoj sreći nikad kraja, prenosi Country Living. Ovi insekti su posebno otporni i teško ih je iskoreniti. Bez hrane mogu preživeti godinu dana, a budući da larve leže dva meseca, ne možemo biti mirni ni kada uništimo svaku srebrnu ribicu koju smo videli, jer nakon izleganja, za dva meseca, možemo opet biti u istom problemu.

Kako sprečiti pojavu ovog insekta?

Postoji mnogo načina na koje srebrne ribice mogu pronaći put do našeg doma, ali postoje načini na koje te šanse možemo svesti na minimum. Prostorije koje su vlažne, npr. podrume, što češće provetravajte, ako primetite da u stanu imate prostorije u kojima ima vlage, nađite način da je se rešite i osušite, slavine, odvode proverite i održavajte ih u funkciji, knjige, naročito ako ih imate u velikom broju, povremeno obrišite i ponovno proverite.

Ako primetite tragove ovih štetočina, stavite knjige nakratko u zamrzivač, to će uništiti jajašca srebrne ribice ako su ostala negde u knjizi, ako samo primetite jajašca srebrne ribice, usisajte ih i ispraznite vakuum vrećicu za čišćenje odmah, po mogućnosti što dalje od kuće. Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljene hidrate, treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.