U trendu

Ako su vam peškiri kao šmirgla, sigurno pravite ovu grešku: Evo kako da uvek budu mekši od svile

Nema ništa bolje od mirisnog, baršunastog i mekog peškira. Nepravilno pranje i sušenje može dovesti do promene boje, teksture i mirisa.

Često pravimo ovih sedam grešaka, ali možemo da ih ispravimo vrlo brzo.

1. Izbor pogrešnog deterdženta

Peškiri se koriste na najintimnijim delovima našeg tela i mogu u sebi da zadrže naše telesne mirise i bakterije. Kako bi se uklonila sva ta prljavština potrebno je imati dobar deterdžent. Prilikom izbora deterdženta, gledajte etiketu kako biste bili sigurni da vaš deterdžent ima nekoliko enzima (proteaza, amilaza, celulaza) na listi sastojaka. Enzimi razgrađuju ulja i mrlje pa će se oni lakše isprati u vodi.

2. Korišćenje omekšivača

Ako peškiri nakon pranja ne izađu čisti i mirišljavi, dodavanjem omekšivača u ciklus ispiranja zarobićete prljavštinu u vlaknima, ostavljajući peškire prljavim. Da, korišćenjem omekšivača vaši će peškiri prelepo mirisati, ali neko vreme. Oni će zadržati bakterije i prljavštinu koji će, kada se peškir navlaži, uzrokovati neprijatne mirise.

Umesto omekšivača, u ciklusu ispiranja koristite jednu šoljicu destilovanog alkoholnog sirćeta.

3. Uvek perete hladnom vodom

Iako je pranje hladnom vodom ekološki odgovorno, dobro je barem jednom mesečno, peškire oprati na višoj temperaturi, naročito ako koristite manje efikasan deterdžent. Vruća voda pomaže da se razbiju ostaci prljavštine i deterdženta.

4. Zaboravili ste da očistite veš mašinu

Čista mašina – čista odeća. To je tako jednostavno. Bilo bi dobro kada biste svoju mašinu za veš očistili barem jednom mesečno jer to smanjuje mogućnost ponovnog taloženja prljavštine na peškirima.

5. Ne sortirate odeću

Ako ubacite beli peškir s plavim farmerkama ili majicom, najverovatnije će upiti neke od tih boja koje se oslobađaju u vodi. Sortirajte odeću prema istim ili sličnim bojama i nijansama i nemojte preopterećivati mešinu. Ako koristite peškire od mikrovlakana, nemojte ih prati s pamučnim tkaninama jer mikrovlakna privlače dlačice koje mogu potamniti boje.

6. Pranje s tvrdom vodom

Pranje peškira u vodi s visokim sadržajem minerala (tzv. tvrda voda) i korišćenje previše deterdženta može učiniti tkaninu prljavom i krutom. Dodajte regenerator za vodu, smanjite količinu deterdženta kojeg koristite i dodajte destilovano alkoholno sirće u ciklus ispiranja.

7. Previše sredstava za pranje tela, sapuna ili drugih proizvoda

Ako primetite prljavštinu i sive mrlje na peškiru, možda je krivac vaše sredstvo za pranje tijela ili sapun. Neki „prirodni“ sapuni reaguju s mineralima u vodi i ostavljaju talog na tkanini. Da biste uklonili mrlje, napravite smesu od deterdženta u prahu i vode i utrljajte je u mrlje. Pustite da smesa odstoji najmanje 15 minuta, a zatim operite peškire u vrućoj vodi. Promenite sapun kako biste sprečili ponovno pojavljivanje mrlja, piše Real Simple.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar