U trendu

Ako vam odeća smrdi na vlagu, isprobajte ova 4 saveta

Postoji mnogo načina sušenja odeće u zatvorenom prostoru tokom hladnijeg vremena. Ali, često se javlja jedan problem, a to je da odeća zaudara na plesan i vlagu. Srećom, stručnjaci za čišćenje otkrili su zašto se to događa i kako sprečiti taj problem, piše Express.

Zašto odeća ima taj neprijatan miris?

Bez obzira na to koliko je jak miris omekšivača koji se koristi, miris vlage je uzrokovan zarobljenom vlagom u odjeći. Ako nakon sušenja ostane malo vlage, odjeća će zaudarati na vlažnost čak i kada se na kraju potpuno osuši. Miris će se posebno osjetiti ako odjeću složite i stavite u ladicu ili ormar dok je još vlažna, a ostavljanje mokre odjeće u perilici predugo također ju može učiniti smrdljivom, piše Večernji list.

Isto vrijedi i ako ostavite mokru odjeću u sušilici, a niste ju uključili. Vlaga i zatvoreni prostor recept su za pljesnivi miris”, objasnio je stručnjak za čišćenje u Clean House Fast-u, Nick Ellis.

Sušenje odeće u maloj ili ne prozračenoj prostoriji

Stručnjaci tvrde da je važno da soba ima dobru ventilaciju, jer ako je u vazduhu previše vlage, odeća će imati miris na plesan. Stručnjaci su podelili nekoliko saveta za održavanje svežeg mirisa odeće kada se suši u zatvorenom prostoru, a prvi je da vlažnu odeću odmah operete. Ističu da se za odeću koja je vlažnu pre stavljanja u mašinu, treba pobrinuti isto kao za suvu odeću. Na primer, kupaći kostimi, peškiri ili trenerka koju ste nosili po kiši, treba da budu oprani odmah. To će sprečiti miris vlage.

Drugi savet je da koristite odvlaživač vazduha

Budući da je loša ventilacija čest uzrok neprijatnog mirisa odeće, trebalo bi koristiti odvlaživač zraka jer će on ukloniti višak vlage iz vazduha, što će znatno olakšati sušenje veša, a takođe i efikasno sprečava pojavu plesni, tvrde stručnjaci. Ukoliko ne želite da kupujete odvlaživač, možete samo otvoriti prozor kako bi poboljšali ventilaciju. To će osigurati da se vodena para ne zadržava u prostoriji.

Treći savet je da smanjite količinu veša koju perete

Može biti primamljivo da pokušate da sav prljav veš operete odjednom, ali pretrpavanje mašine može dovesti do neefikasnog čišćenja i vrlo neprijatnog mirisa vlage. Stručnjaci tvrde da prepuna mašina za veš može ostaviti vašu odeću vlažnijom kad je izvadite, što značajno produžuje vreme sušenja, pa zato pripazite da ne premašite naznačeni kapacitet svoje mašine.

Perite odeću toplom vodom i sirćetom

Ako odeća već miriše na vlagu, alkoholno sirće će pomoći u rešavanju tog problema.

Stručnjaci tvrde da vruća voda može ubiti bakterije, pa je zato bolje prati s njom nego s hladnom vodom. Ističu i da to ne znači da to treba raditi pri svakom pranju, već samo povremeno, a naročito kada su ručnici u pitanju. Savetuju i da pokušate da ih operete sa šoljicom vrućeg sirćeta i na toploj postavci, zajedno s uobičajenim deterdžentom, kako biste ih dezodorisali. Takođe, proverite nalepnicu za održavanje i perite na najvišoj temperaturi koju preporučuje proizvođač, kako biste uklonili neprijatne mirise.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar