U trendu

Ako vam orhideja vene, stavite samo 1 sastojak u saksiju: Cvetaće cele godine i listovi neće opadati

​Primenite ove savete i spasite omiljeni cvet

Ukoliko cvetovi na vašoj orhideji gube boju, a listovi opadaju, vreme je da izvadite orhideju iz saksije i krenete sa presađivanjem.

Razlog za to je truli koren, koji je izgubio vitalnost i to se najčešće dešava usled preteranog zalivanja. Ako se oko korena koji je skroz žilav stvorio sunđer, znači da bi trebalo da pazite na količinu vode koju koristite pri zalivanju.

U tom slučaju prvo što treba da uradite je da isečete truli koren. Nakon toga obavezno operite i dezinfikujte listove orhideje.

Za to će vam biti potreban beli luk. Benefit belog luka je što ubija sve bolesti i bakterije koje se lako lepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen belog luka i pomešajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez belog luka) prespite u još litar vode i potopite orhideju sa listovima na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše.

Preporuka je da otkinite grane cveta jer je koren već slab, a listovi mekani.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dve čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti.

Nakon 2 do 3 nedelje primetićete prve korene, a za 3 meseca bi trebalo da imate zdrav i jak koren spreman za sađenje, prenosi Zadovoljna.rs. Ukoliko ste već pokušavali ovakve trikove i nije vam uspelo, razlog je verovatno pogrešno kvašenje novog korena.

A na ovom videu možete pogledati celi proces oporavka korena i ponovnog sađenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar