U trendu

Ako vam pauci opsedaju kuću, evo kako ćete ih se zauvek rešiti

Neki imaju strah od pauka, drugi nemaju, ali zbog pronalaska ovog insekta u vašem domu možete se naježiti. Postoji nekoliko načina kako ih se možete rešiti.

Zašto ulaze u naše domove

Ne radi se o tome da pauci nužno više vole da se nađu u našim domovima, oni jednostavno vole neometane uglove  nisko pri zemlji koji su idealni za izgradnju mreža. To znači da su sva ona mesta na kojima se ne briše prašina ili usisava idealna za njihov život.

Stručnjak za kontrolu štetočina Pol Blekhrst kaže da biste trebalo popuniti sve rupe ili praznine u zidovima ili vratima kako pauci ne bi mogli da se uvuku u vaš dom. Međutim, određeno doba godine i vremenske promene takođe mogu da doprinesu povećanju broja pauka u kući, piše The Sun.

Premestite kante napolje

Stručnjak za kontrolu štetočina kaže da počnete sa svojim kantama. Rekao je za Express: „Kao i kod većine štetočina, najbolji način za kontrolu pauka je ograničiti njihov izvor hrane.“

Postoji velika verovatnoća da ćete videti više pauka smeštenih oko kante za smeće u vašem domu. To je zato što vaš otpad privlači muve – koje su hrana za pauke. Da biste iskorijenili ovaj problem, jedna stvar koju možete da uradite je da premestite svoje kante napolje ili što je dalje moguće, a istovremeno obezbedite da poklopce držite zatvorene kad god ih ne koristite. Još jedan savet je da kante za smeće budu podalje od vrata i prozora koji vode u vašu kuću.

Pitoma nana

Ako postoji nešto što oni ne vole, onda je to miris pitome nane. Dakle, sledeći put kada budete čistili svoj dom, isterajte ih tako što ćete naprskati neke proizvode s mirisom pitome nane. Nakon usisavanja i brisanja prašine iz svog doma kako biste se rešili postojećih mreža, pripremite rešenje.

Da biste napravili ovaj sprej, dodajte oko 20 kapi ulja pitome nane u flašu vode. Nakon što mešavinu sipajte u bočicu s raspršivačem, obilno naprskajte po kući. Kako bi ovaj rastvor bio još efikasniji, pobrinite se da pokrijete sve male uglove i pukotine, koji mogu biti savršene rupe za skrivanje osmonožnih stvorenja. Za razliku od drugih metoda, trik s pitomom nanom sprečava povređivanje paukova i mnogo je nežniji. Umesto toga, jednostavno ih tera da se presele u vaš vrt gde će i njima i vama biti mnogo prijatnije.

Nabavite kućnog ljubimca

Postoji jedan siguran način da se rešite pauka u svom domu, a to je da kućnog ljubimca upoznate sa svojom porodicom. Konkretno, mačke su savršene životinje za rešavanje pauka jer one teraju neželjene bube iz vašeg doma.

Koristite eukaliptus

Kao i pitoma nana, miris ove biljke odbija pauke. Zato je možete uzgajati kao sobnu biljku ili je smestiti po kupatilima i ormarima kako biste je učinili manje privlačnim domom za insekte, prenosi Net.hr.

Osim toga, zbog nje vaš dom prekrasno miriše.

Lavanda

Ova popularna biljka je još jedna koja vašem domu daje svež miris, a tera pauke. Napravite svoje sopstveno rešenje mešanjem sedam kapi eteričnog ulja lavande i jedne kašike tečnosti za pranje posuđa. Zatim naprskajte rastvor oko područja gde je najveća verovatnoća da imate pauke, uključujući prozore i vrata.

Sirće

Rastvor sirćeta i vode nije korisna samo za čišćenje tvrdokornih područja u domu. Nakon što ste izmešali rastvor i stavili je u bočicu s raspršivačem, naprskajte po malim uglovima oko kuće i područjima gde uglavnom nalazite pauke.

Iako će miris u početku biti intenzivan za vas i vaše goste, čim se smesa osuši, nestaće – što znači da možete nastaviti sa svojim poslom znajući da će vaš dom uskoro biti bez tih dosadnih životinjica.

Divlji kesten

Uobičajena praksa koju mnogi ljudi koriste odnosi se na divlji kesten. Razbacaju ga po uglovima kuće u kojima redovno vide pauke. To je zato što se smatra da njihove ljuske sadrže hemikaliju koja odbija insekte i sprečava ih da se nastane u vašem domu.

Mnogi stručnjaci tvrde da su nejestivi kesteni otrovni i da sadrže ulja i hemikalije koje bi mogle da oteraju pauke. Osim toga, drugi su istaknuli da njihov sjaj takođe može da doprinesu tome da odu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar