U trendu

Ako vam se u kući pojavila ova buba, rešite je se što pre, izaziva 2 problema

Srebrna ribica je ime sitne štetočina koja može da se nađe unutar naših domova.

Preko dana teško da ćete ih videti jer se plaše svetlosti, ali noću opkole svaki kutak kuće i poješće vam sve što nađu. Hrani se namirnicama i predmetima koji sadrže ugljene hidrate, celulozu, šećere i začine. Na meniju su im čak i buđ, ljuspice kože, mrtvi insekti, papir, čak i vaše otpale vlasi kose, svila, lan.

U nekim slučajevima može da bude korisna pošto se hrani plesnima u vlažnim prostorijama i uginulim insektima, ali ume da se namnoži u ogromnom broju i tada postaje nepoželjni gost. Srebrna riba je sićušni insekt veličine do 15 milimetara, a zbog svoje boje i načina kretanja je i dobila naziv srebrna ribica.

Ovaj insekt nema krila, već se kreće polukružnim okretima koji podsećaju na plivanje ribe. U sredinama koje im posebno prijaju za život su veoma aktivni i razmnožavaju se veoma brzo. Ženka srebrne ribice može da ostavi i preko 3500 potomaka, poleže jaja i do 100 puta u svom životnom veku. Prosečna životna starost im je oko 4 godine, prenosi sd.rs.

Nisu zabeleženi slučajevi da srebrne ribice prenesu zarazne bolesti na ljude, pa se zbog toga i ne mogu smatrati naročito štetnim po zdravlje ljudi, ali to i dalje ne menja činjenicu da ih nije prijatno videti i da ih ne želimo u svojoj blizini. Iako su relativno bezopasni po naše zdravlje, ovi sićušni gmizavi insekti mogu naneti neke male štete u domaćinstvu. Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže skrob, papirima, knjgama, tapetama, pa čak i lepkom za tapete. Šteta koju tom prilikom nanesu je minimalna.

Pored omiljenih papira, ovi insekti se mogu hraniti i tkaninama, pa nije retkost da se nađu u tepihu ili plakaru.

Latinsko ime srebrne ribice je Lepisma saccharinum, i nastalo je na osnovu njihovog omiljenog jela – ugljenih hidrata.

Kada znamo kako žive i čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih insekata. Pošto vole vlagu, toplotu i mrak, podrumi i kupatila najčešće su prostorije gde se mogu videti. Najaktivnije su noću, a kada ih iznenadimo i upalimo svetlo, primećujemo i da se ovi insekti kreću veoma brzo, navodi Kantriliving. Vole vlagu i mogu da se pronađu i u kuhinji, a ako tamo nađu i nezaštićena pakovanja brašna i šećera, njihovoj sreći neće biti kraja. Ovi insekti su posebno izdržljivi i teško se iskorenjuju. Mogu bez hrane da prežive i godinu dana, a pošto se larve legu na dva meseca, ne možemo biti mirni čak i kada smo uništili svaku srebrnu ribicu koju smo videli, pošto nakon izleganja, za dva meseca, možemo opet biti u istom problem.

Kako sprečiti pojavu ovog insekta

Postoji mnogo načina da srebrna ribica nađe put i useli se u naš dom, ali postoje načini da mi te šanse svedemo na minimum. Prostorije koje su vlažne, na primer podrumi, provetravajte što češće, ukoliko primetite da u stanu imate prostorije koje imaju vlagu, nađite način da je se rešite i isušite je, slavine, odvode, proveravajte i održavajte ih ispravnim, knjige, posebno ako ih imate u većem broju, prebrišite povremeno i prekontrolišite.

Ako primetite tragove ovih štetočina, stavite nakratko knjige u zamrzivač, time ćete uništiti jaja srebrne ribice ako ih je negde u knjizi ostavila, ako primetite sami jaja srebrne ribice, usisajte ih, a kesu usisivača ispraznite odmah, po mogućnosti što dalje od kuće. Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljene hidrate, treba držati u hermetički zatvorenim posudama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.