U trendu

AKO VOLITE PARMEZAN ONDA…Imamo loše vesti za vas!

Italijanska kuhinja je nezamisliva bez slavnog parmezana. Za one koji vole italijansku hranu, nema ništa ukusnije od dodavanja parmezana na vrh dobro pripremljenog jela.

Međutim, u zavisnosti od marke sira koji kupujete, to možda neće biti parmezan što sipate na vašu hranu. Može da bude oblik piljevine…

Naime, svojevremeno su američki agenti inspekcije za hranu „upali“ u fabriku sira u ruralnoj Pensilvaniji. Fabrika je pripadala „Castle Cheese INC.“ Zahvaljujući dojavi, inspektori su imali razloga da veruju da je kompanija u svoj navodno 100% parmezan dodavala i druge stvari.

Njihova istraga iznela je dokaze da je ova fabrika zaista dodavala svašta u sir. Njihov vodeći brend parmezana, kako se ispostavilo, bio je ispunjen stvarima kao što je drvena masa. U nekim slučajevima, „sir“ je jedva sadržao sir uopšte. Nažalost, ovo grozno otkriće nije izolovan slučaj.

Evidencija prethodnih istraživanja agencije pokazuju jasan obrazac dobavljača parmezana kako dodaju stvari u proizvod. Uobičajeni sastojci uključuju celulozu napravljenu od drvene pulpe i čedara, što je mnogo jeftinije od parmezana. Celuloza se smatra bezbednim hranljivim dodatkom od strane agencije, ali samo na nivou od 2 do 4%. Međutim, potrošački brendovi parmezana često sadrže nivoe od oko 8%.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.