U trendu

Ako želite da se dobro naspavate, u ove 4 boje nemojte krečiti svoju spavaću sobu

Spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u domu – naše utočišta. Posledično, može biti pod velikim pritiskom oko njihova dizajniranja, posebno kada je reč o odabiru boje.

I dok uvek možete ponovo okrečiti zidove, najbolje je da to bude kako treba prvi put, zato birajte mudro.

Evo četiri boje koje nikada ne biste trebalo koristiti za zidove u spavaćoj sobi.

Jarko žuta

“Nema mnogo boja koje bih ljudima rekla da ne koriste u svojoj spavaćoj sobi jer svako ima jedinstven ukus. Međutim, jedna boja za koju se zna da ima negativne efekte je jarko žuta. Poznato je da ova boja kvari san jer vara mozak da misli da je dan ili vreme za budnost. Jarko žuta oponaša sunce i ljudi su otkrili da im je sve teže i teže da spavaju noću kada su u svetlo žutoj sobi”, poručuje dizajnerka Ema Beril.

Međutim, ako ste ljubitelj jarko žute boje, ona preporučuje da je koristite u kupatilu, sunčanoj sobi ili čak trpezariji, u zavisnosti od dekora i stilu prostora.

Crvena i narandžasta

Odvažne, tople boje poput crvene i narandžaste, istaći će svaki zid, posebno u spavaćoj sobi. Ali stvarnost je da su ove nijanse pogrešan izbor za sobu koja bi trebalo da bude umirujuća, prenosi RS.

“Više volim da spavaće sobe koje dizajniram budu umirujući, mirni i spokojni prostori, a ne odvažni”, kaže dizajnerka enterijera Eni Delaporte.

To ipak ne znači da ne možete koristiti ove nijanse u drugim sobama. Takve boje bi bile izvrsne na mestu poput kućne kancelarije, kuhinje ili vešernice. “Energične crvene i narandžaste ostavite za sobe u kojima želite da obavite posao. Dok je crvena boja strasti, snažne nijanse zapravo mogu da podstaknu apetit i pojačaju nivo stresa”, poručuje dizajnerka enterijera Šej Holand, a prenosi N1.

Crna

Iako mnogi od nas žele da naše spavaće sobe izgledaju poput pećina, crna boja jednostavno ne stvara pravu atmosferu.

“Preporučujem da preskočite trend potpuno crnih spavaćih soba. Iako je pećinski, moderni ugođaj svakako eskapistički, on ne izaziva dobrobit i oslobađanje od stresa za kojim moji klijenti žude,” kaže Holand.

Ako želite crnu u svojoj spavaćoj sobi, okrećite zidove u belu nijansu i obojite letvice u crno za duboki kontrast. Ili umesto toga obojite drvenu komodu i noćni ormarić u crno. Ako se jednostavno ne možete otresti ideje o tamnom zidu, odaberite tamnoplavu boju. Dugoročno ćete biti srećniji.

Preporučena boja

Dizajnerka enterijera Linet Dai kaže da nikada ne možete pogrešiti s belom bojom.

“Nežna bela je uvek klasična ili prigušena nijansa omiljene boje. Trudimo se da ne ograničavamo svoju kreativnost i nastojimo da ostvarimo san naših klijenata ako imaju na umu određenu boju, tako da nije toliko važna sama boja koliko intenzitet i živost te nijanse.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar