U trendu

Ako želite da vam ruže bujno cvetaju, ovaj korak nikad ne smete da preskočite

Ruže možemo orezivati i u jesen i proleće. Kada i kako ćemo to uraditi zavisi isključivo od vrste ruža koja raste na našem vrtu ili balkonu. Tako je u jesen potrebno orezati ruže iz porodice čajevki i floribunda kako se njihove grane ne bi slomile pod teretom snega. Tek kada dođe proleće, na red dolazi pravo orezivanje, a možete krenuti već sad kako biste ih čim pre priredili za cvetanje.

Najpre je potrebno odstraniti suvo lišće i drvenaste, smeđe delove stabljike i mladice. Dužina mladica koje ćemo ostaviti takođe zavisi od vrste ruže – za čajevke i floribunde mladice treba da budu do 20 cm dužine, a kod grmolikih ruža dvostruko duži – do 40 cm. Upravo na tim mladim izdancima izrastaće cvetovi, piše Večernji list.

Kod ruža penjačica treba ostaviti samo one glavne, deblje grane i njih pričvrstiti za potporanj uz koji rastu. Izdanke ovih ruža ćemo skratiti na 10 do 15 cm. Što više grana na penjačicama budete ostavili, oni će biti bujniji i teži pa ćete ih teže usmeravati tokom cvatnje.

Nakon tog temeljnog orezivanja u prvoj polovini marta, narednih meseci ružama je potrebno povremeno zeleno orezivanje, odnosno uklanjanje ocvalih cvetova. Pazite pritom da sečete cvetove zajedno s jednim do dva listića ispod njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)