Ako želite da zadržite mekoću peškira, ovako ih operite u veš-mašini

Sigurno vam se desilo da nakon sušenja peškira pod rukom osetite izuzetno grub materijal, bukvalno kao da opipavate papir za šmirglanje. Svaka domaćica se barem jednom susrela s tim, posebno kada su u pitanju peškiri, i to nakon svega nekoliko pranja.

Imamo dobru vest – postoje sastojci koje svakodnevno koristite, možda i u ishrani, a koje možete upotrebljavati i prilikom pranja veša kako bi on bio mekan kao svila, piše Avaz.

Uticaj reklama

Pod uticajem medija i reklama, omekšivači su zauzeli na tržištu visoku poziciju i nema domaćinstva gde se oni ne koriste. Međutim, Nik Vudvord, stručnjak za iznajmljivanje u Esenšl Livingu, kaže da su omekšivači zapravo krivi za to što su peškiri hrapavi i grubi. Nije sporno da odeća nakon pranja omekšivačem bude mekana i mirisna, ali to, tvrdi Vudvord, ne odnosi na peškire.

– Ulja i sastojci koji se nalaze u omekšivaču čine hrapavim vaše peškire jer oblažu vlakna u njemu tako da sredstvo maltene i ne dospe do najvažnijih delova materijala – istakao je Vudvord, koji umesto sredstava za omekšavanje predlaže korištenje alkoholnog sirćeta.

Taj stručnjak smatra da je upotreba sirćeta odličan način da peškiri budu mekši, a da istovremeno to sredstvo ubija bakterije koje se prilikom pranja ispuštaju u veš-mašinu.

– Napunite mašinu samo peškirima i vodite računa da ona ne bude prepunjena kako bi bilo dovoljno vode za kvalitetno pranje. Deterdžent bi trebalo sipati u manjoj količini jer i hemikalije iz njega oblažu vlakna peškira. Važno je na kraju dodati pola šolje sirćeta u odeljak za omekšivač – savjetuje Vudvord.

Čisti i mekani peškiri su cilj svake domaćice

Proces sušenja peškira jednako je važan kao i pranje jer se prilikom sušenja u mašini oni mogu oštetiti. Zato je idealna temperatura za njihovo pranje između 40 i 60 stepeni, a koristite svaku priliku da ih sušite na vazduhu, odnosno prirodnim putem. Ako baš želite da se vaši peškiri suše u mašini, Nik savetuje da proverite da ne budu tamo dugo vremena i da budu na srednjoj temperaturi kako se ne bi pohabali i uništili. Takođe je važno protresti ih i pre i posle pranja kako bi njegova vlakna olabavila.

Stručnjak ističe da možda nećete odmah videti rezultate, ali oni su izvesni nakon određenog vremena korišćenja ove metode pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.