U trendu

Alat potreban za majstorisanje po kući

Zbog tempa kojim živimo veliki broj ljudi nije u mogućnosti da se bavi sitnim kućnim popravkama ili uređenjem vlastitog životnog prostora. Naravno, sasvim je u redu ako imate dovoljno novca da platite profesionalca da odradi neku neophodnu popravku ili drugu vrstu posla u kući (farbanje, krečenje i slično), ali ponekad se kvarovi dese u nezgodno vreme kada ne možete da dođete do majstora. I mada je već u prvom Marfijevom zakonu objašnjeno šta sve može da se iskomplikuje – sve, nemojte se predati. Uzmite stvari u svoje ruke i sami rešite problem. Ne znamo kakav komšiluk imate, ali bilo bi dobro da uputstvo za zamenu utičnice na zidu ne započinjemo rečenicom: "Pozajmite ispitivač napona i…" Dakle, bilo bi veoma poželjno imati nešto ručnog alata za "ne daj bože".
Teško je odabrati pravu kombinaciju alata koji bi trebalo imati kod kuće, a za gomilanje alata koji ćemo upotrebiti samo za jednu vrstu posla obično nemamo dovoljno mesta. U principu, bilo bi dobro da svako u svom priručnom alatu ima nekoliko odvijača (šrafcigera) sa različitim vrhovima, ravnim (šlic) i krstastim (filips), i to u nekoliko veličina. Odvrtanje zavrtnjeva odvijačem neadekvatne veličine obično dovodi do oštećenja zavrtnja, pa čak i samog alata. U setu odvijača trebalo bi imati i probnu lampu, to jest ispitivač napona (glinaricu), jer vam može biti od velike pomoći pri popravkama na električnim instalacijama.
Pored odvijača, za kućne popravke neophodna su i klešta, najbolje dvoja – jedna stolarska za vađenje eksera i pridržavanje nekih predmeta prilikom neelektričarskih popravki, i električarska kombinovana klešta sa izolovanim drškama. Zatim bi trebalo razmisliti o nekom alatu za sečenje, kao što je skalpel ili neki oštar nožić, za skidanje izolacije sa kablova i slične radove. Čekić je takođe nezaobilazan deo alata kućnog majstora. Ima ih u raznim veličinama i za različite namene, ali je dovoljno imati jedan stolarski čekić od 200 grama.
Uz nabrojane alate bilo bi dobro imati i nekoliko ključeva sa podesivom čeljušću, kao što su švedska klešta, francuski ključ i slična, da biste izbegli gomilanje setova ključeva, opet u raznim varijantama i za različite namene. Na kraju, zbog svoje sigurnosti i sigurnosti vaših ukućana bilo bi dobro da imate i kutiju za alat. Tako izbegavate traženje alata koji se vukao po raznim ćoškovima u kući, a takođe ne dovodite u opasnost od povređivanja članove svoje porodice, naročito decu. Naravno, podrazumeva se da biste kutiju sa alatom držali van njihovog domašaja.
Pored osnovnog alata, zgodno je imati i nešto materijala: eksere, zavrtnje, tiple i slično, a o nekim drugim neophodnim alatima morali biste razmišljati u hodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar