U trendu

April je idealno vreme za sadnju ovih biljaka: Sve do jeseni davaće bajkovit izgled vašoj terasi i dvorištu

Botaničari tvrde da, ako biljku zasadimo u pravo vreme i negujemo je kako je potrebno, veće su šanse da ona da svoj maksimum u cvetovima i lepoti.

Prema mišljenju stručnjaka, april je idealno vreme da posadite ovih pet vrsta cveća za bašte i balkone.

1. Jagorčevina

Ona se smatra vesnikom proleća, a zapravo pravo vreme za njenu sadnju je polovina aprila.

Odgovara joj supstrat za geranijume sa 20% peska ili perlita. Prija joj položaj u polusenci i temperatura od pet do 18 stepeni. Neka pre presađivanja jagorčevine bude obezbeđeno vlažno, hranljivo i propusno zemljište. Kad presadite svoje sadnice mlade jagorčevine, zalijte ih i sačekajte još malo do prvih kompletnih cvetova.

2. Dan i noć

Dan i noć se obično sadi u jesen, ali je april takođe pogodan za sadnju ove veoma posebne biljke. Veruje se da infuzija napravljena od cveta ove biljke pomaže slomljenim srcima. Ova biljka spada  u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica.

Kod nje su cvetovi najčešće veliki, ljubičaste boje, ali mogu biti i dvobojni. Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja u zavisnosti kada je posađena. Najlakše se razmnožavaju semenom. Sade se u saksije. U saksiju srednje veličine stavite ¾ zemlje za cveće, potom u nju stavite oko pet semenki. Prekrijte semenke zemljom do vrha saksije. Postavite na senovito mesto i redovno zalivajte.

3. Petunije

Petunija je omiljena vrsta cveća mnogim ženama, kako za terase, tako i za dvorišta. Njihova lepota je u cvetovima različitih boja i nijansi, a april je idealno vreme da ih zasadite.  Ukoliko želite da veše petunije cvetaju punim sjajem, redovno ih zalivajte i uklanjajte stare cvetove.

Za uspešan uzgoj petunije trebaće vam, osim kvalitetnog semena i kvalitetan supstrat za sadnju. Petunija voli rastresito zemljište. Ako je supstrat nešto teži, dodajte mu peska kako ne bi postao previše zbijen. Pravilan razmer peska i supstrata trebao bi da bude 1:5.

4. Cinija

U narodu poznata kao „lepi čovek“ , cinija  podseća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i ima je u raznim bojama.

Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblika cveta. Ova biljka se gaji na otvorenom i voli puno sunca. Odgovara joj mesto zaštićeno od vetra, bogato hranljivo i umereno vlažno zemljište. U  aprilu se sadi seme u vrtu ili u saksijama, a kasnije se rasadi, iako značajan broj mladih biljaka prilikom presađivanja ugine. Zemljište se redovno zaliva, i već posle od šest do osam sedmica mlade biljke cvetaju.

5. Kadifica

Kadifica je cveće čije je idealno vreme sadnje april. Ova biljka je veoma otporna na različite vremenske uslove. Kada dostigne visinu od pet do 10 centimetara, trebalo bi je rasaditi na stalno mesto, gde će ostati tokom celog leta.

Razmak između biljaka treba da bude od 15 do 25 centimetara. Potrebno joj je redovno zalivanje i prihrana. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara. Precvetale cvetove trebalo bi odstranjivati.

Kadifica je jednogodišnja biljka, ali možete sačuvati njeno seme za sledeću godinu. Kadifa cveta u predivnim narandžastim, belim ili žutim nijansama. Ukoliko imate balkon, ovo otporno cveće je idealan izbor i za ukrašavanje tog prostora, piše Telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.