U trendu

Bacate novac zbog pogrešnog provetravanja zimi: Jednu stvar nikako ne radite

Za normalan život i kvalitet stanovanja nužan nam je dovod svežeg vazduha, ali samo toliko koliko nam je potrebno i baš kada ga želimo. Ako imamo velike vazdušne procepe, prozore koji slabo „dihtuju“ i vrata gde se stalno oseća neprijatno strujanje hladnog vazduha, gubici toplote mogu biti znatni. U krajnjoj liniji, želimo da nam toplota ostaje u zgradi, da se zadrži, a ne da beži napolje, jer ne želimo da grejemo spoljni vazduh i doslovno bacamo novac kroz prozor.

Pravilno provetravanje

Možda zvuči neobično govoriti ljudima kako da otvaraju prozore, ali za štednju energije zimi nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“ duže. Na taj se način samo ohlade površine zidova uz prozor, a mogu se pojaviti i gljivice u obliku tamnih mrlja, zbog kondenzovanja vlage iz vazduha na hladnim površinama.

Ispravno je 2–3 puta na dan širom otvoriti prozore na 3-4 minuta, što je dovoljno da se vazduh brzo promeni, a da se pritom ne ohlade podovi i zidovi. Na taj način se smanjuje i količina vlage u prostoru – spoljni hladni vazduh sadrži manje vlage, pa topli vlažni vazduh izlazi napolje. Tako doveden sveži vazduh brzo će se zagrejati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар