Bacite ih odmah: Ovih 6 popularnih kućnih predmeta sadrže otrovne hemikalije

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju potrošače da izbegavaju svakodnevne proizvode poput određenih sredstava za čišćenje domaćinstva jer sadrže hemikalije koje se povezuju s rakom, hormonskom neravnotežom, respiratornim problemima i drugim zdravstvenim problemima. Mnogi od popularnijih proizvoda poznatih marki prisutni su u domaćinstvima generacijama, uprkos njihovoj povezanosti sa zdravstvenim problemima, prenosi New York Post.

‘Ljudima je teško da prihvate da nešto što su kupili u prodavnici zapravo može naškoditi njima i njihovoj porodici ili njihovim kućnim ljubimcima’, rekao je Rajan Saliven, vanredni profesor hemije na Univerzitetu Carnegie Mellon. I dok su mnogi proizvodi za domaćinstvo sada označeni kao ‘zeleni’, ‘potpuno prirodni’ ili ‘bez mirisa’, oni i dalje mogu da sadrže hemikalije za koje se sumnja ili se zna da uzrokuju zdravstvene probleme.

‘Propisi u o tome šta možete staviti u proizvode za čišćenje, a posebno u osveživače prostorija, prilično su labavi’, rekao je Saliven. Dok su neki proizvodi bezbedni za većinu ljudi, mala deca, trudnice, osobe s postojećim zdravstvenim problemima i domaćinstva s kućnim ljubimcima treba da budu oprezni sa sledećim proizvodima.

Osveživači vazduha

Aerosolni i plug-in osveživači vazduha sadrže jedinjenja koja stvaraju veštačke mirise i pomažu da se ti mirisi zadrže u vazduhu duže vreme. Mnogi sadrže ispariva organska jedinjenja (VOC), uključujući formaldehid, benzen, toluen i ksilene, koji se povezuju s nekoliko različitih vrsta raka, migrenskim glavoboljama, napadima astme, poteškoćama s disanjem i neurološkim problemima.

Neki takođe sadrže hormonske disruptore poput ftalata, koji imaju ‘toksične efekte u malim dozama i niskim koncentracijama jer je naš prirodni hormonski sistem dizajniran da reaguje na niske stope hormona’, rekao je Saliven.

Izbeljivač

Izbeljivač za domaćinstvo sadrži natrijum hipoklorit u koncentracijama do 5,25%, prema klinici Cleveland. Hlorni izbeljivač i isparenja koja ispuštaju mogu nadražiti kožu, oči, nos i grlo. Direktan dodir s kožom može rezultirati dermatitisom, dok gutanje može uzrokovati ozbiljne povrede jednjaka i želuca, plus dugotrajnu mučninu i povraćanje.

Ljudi se upozoravaju da nikada ne kombinuju izbeljivač ili bilo koji proizvod koji sadrži izbeljivač s amonijakom ili sirćetom. Ta kombinacija može osloboditi gas hloramin, koji je otrovan u bilo kojoj količini i može uzrokovati smrt.

Sredstva za čišćenje rerne

Sredstva za čišćenje rerne obično sadrže (sodu) lužinu koja se sastoji ili od natrijum hidroksida ili kalijumovog hidroksida. Soda je izuzetno korozivna i može opeći kožu i oči. Takođe može izazvati ozbiljno oštećenje tkiva, a ako se proguta, može biti smrtonosno.

Uvek nosite rukavice i zaštitu za oči kada koristite sredstva za čišćenje rerne koja sadrže sodu i pobrinite se da radni prostor bude dobro prozračen kako biste izbegli udisanje isparenja. Postoje i netoksična sredstva za čišćenje rene bez sode: ona mogu biti sigurnija alternativa, ali pročitajte etiketu i sledite preporuke proizvođača pre upotrebe proizvoda.

Sredstva za dezinfekciju ruku

Sredstva za dezinfekciju ruku nakon pandemije nalaze se u skoro svakom domu, poslovnom prostoru, crkvi i školi, ali većina sadrži velike količine alkohola – u većini slučajeva najmanje 60%. To je daleko više alkohola nego što se nalazi u visokooktanskim pićima. Zato bi deca koja progutaju čak i male količine sredstva za dezinfekciju ruku mogla da pate od efekata trovanja alkoholom.

‘Sredstvo za dezinfekciju ruku ponekad je pakovano na način koji je vrlo privlačan deci’, rekla je pedijatar dr. Eva Kubiček-Love, ‘Mnogi od ovih proizvoda dolaze u jarkim bojama, sadrže privlačan sjaj ili miris koji privlači decu’. Zato bi deca trebalo da koriste sredstvo za dezinfekciju ruku samo pod nadzorom odraslih.

Antibakterijska sredstva za čišćenje

Antibakterijska sredstva za čišćenje obično sadrže vodu, miris, sapunasti surfaktant za razbijanje prljavštine i pesticid. Pesticidi koji se koriste u antibakterijskim sredstvima za čišćenje obično su kvaterni amonijum ili neka vrsta fenolne hemikalije. Ova antibakterijska sredstva za čišćenje mogu nadražiti oči i opeći kožu i, ako se slučajno progutaju, sluzokožu grla.

Naftalin

Kuglice od naftalina sadrže otrovnu hemikaliju, bilo naftalen ili paradiklorobenzen,. Obe hemikalije postaju gas kada su izložene vazduhu, stvarajući onaj prepoznatljivi ‘miris naftalina’. Ovi gasovi iritiraju oči i pluća i mogu uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Štaviše, oba su osumnjičeni za izazivanje raka. Naftalen se smatra otrovnijim jer uzrokuje raspadanje crvenih krvnih zdrnaca, stanje poznato kao hemolitička anemija, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.