U trendu

Bajkovite hortenzije: Uživajte u raskošnom mirisu i bojama ovog predivnog cveća

Hortenzije su jedna od najpopularnijih vrsta baštenskog cveća jer nisu zahtevne za uzgoj, a iz sezone u sezonu oduševljavaju bogatim šarenim cvatom. Kako biste izvukli najbolje iz njih, donosimo ključne korake koje je potrebno preduzeti za njihovo čarobno cvetanje.

Ovo predivno cveće cveta u toplijem delu godine pa, u zavisnosti od podneblja u kojem živite, možete očekivati prve pupoljke već u aprilu ili tek tekom juna.

Bez obzira na sortu, postoje uopšteni uslovi koje je potrebno zadovoljiti da biste izvukli maksimum iz hortenzija. Pre svega, važno je da im obezbedite vlažnu zemlju, dobro drenirano tlo i poziciju koja nije ni previše na suncu ni previše u hladu.

Izbegavajte položaje okrenute jugu, naročito ako je tlo vrlo suvo. Za vrlo senovito mesto, kao što je zid okrenut severu, uzgojite hortenziju penjačicu Hydrangea anomala subsp. petiolaris, kojoj će odgovarati obilje hlada, prenosi Tporal.

Hortenzije će uspevati u većini vrsta tla, uključujući ona alkalna i kisela. Međutim pH vrednosti tla će promeniti boju cvetova nekih sorti. Ako je tlo kiselo, ružičasti cvetovi postaće plavi.

Sadnja ovog cveća najpoželjnija je u proleće ili jesen, kada je tlo toplo i vlažno, ali čak i ako još uvek niste posadili svoju hortenziju, znajte da nije prekasno! Naime, možete je posaditi i tokom leta, ali posebno je važno da se dobro brinete o vlažnosti zemlje jer joj je u tom slučaju potrebno puno vode.

Kako posaditi hortenzije?

Najbolje uspevaju u vlažnom tlu, pa ako je rastresito, pre sadnje napunite ga organskom materijom koja zadržava vlagu, poput dobro istrulelog stajskog đubriva ili komposta.

Dobro zalijte biljku sat ili dva pre nego što je posadite i nikada ne sadite hortenziju dublje nego što je bila u izvornoj posudi. Obilno je zalivajte tokom proleća i leta, a poželjno je i malčirati zemlju tako što ćete na gornji sloj staviti materijal poput suvog lišća, šljunka ili kamenčića koji će je očuvati.

Kako se brinuti o hortenzijama?

Zalivajte nedeljno tako da natopite 2,5 centimetara tla u toplijem delu godine. Ako ne dobiju adekvatnu količinu vode, mogu uvenuti.

Svake godine u proleće malčirajte hortenzije lisnom plesni, gnojem ili kompostom.

Nije im potrebno gnojenje jer to podstiče rast lišća nauštrb cveća te smanjuje kvalitet cvetanja.

Možete promeniti boju cvetova iz ružičaste u plavu hranjenjem gnojivom s niskim udelom fosfora i visokim udelom kalijuma. Isto tako, kako bi cvetovi ostali jarkoplavi, zalivajte biljke kišnicom.

Važno ih je orezati tokom proleća tako što ćete skratiti cvetnu glavicu na mestu iznad novog niza pupoljaka.

Nakon leta ostavite staro cveće jer štiti novi plod.

Sprečite najveće greške u uzgoju

Hortenzije se vrlo lako uzgajaju, ali postoji nekoliko grešaka koje im mogu naštetiti i oslabjeti cvat.

Primjerice, nedostatak cvijeća vjerojatno je posljedica rezidbe u pogrešno doba godine. Provjerite koju vrstu hortenzije imate i slijedite gore navedene savjete o rezidbi.

Smeđe ili pocrnjelo lišće ili pupoljci u proljeće nastaju zbog oštećenja od mraza. Vrijedi pravilo ‘bolje spriječiti nego liječiti’, odnosno tijekom zime ostavite stare cvjetove kako biste zaštitili nove pupove te orežite biljku kasnije u proljeće.

Ljubičasto lišće može biti posljedica naglog pada temperature u proljeće ili jesen. U proljeće lišće može postati ljubičasto ako temperature naglo padnu, ali bi se trebalo vratiti u uobičajenu zelenu boju kada zatopli. Kasno tijekom sezone lišće nekih hortenzija mijenja boju jer biljka ide u hibernaciju.

Osim toga, ljubičasto lišće može biti znak nedostatka fosfora, što je naročito često kod biljaka kod kojih je promenjena boja cveta. Podešavanje pH vrednosti ili primjena đubriva s visokim udelom fosfora pritom mogu pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.