Baštovan otkrio kako održavati paradajz: Samo ovako će plod biti krupan i sočan, i rađaće celo leto

Paradajz je izuzetno zdrav, pa sve više ljudi gaji tu povrtarsku kulturu kod kuće.

Ukoliko živite u stambenoj zgradi i nemate gde da zasadite paradajz, možete iskoristiti saksije i žardinjere za cveće za uzgoj čerija.

Celog leta imaćete nadohvat ruke sveže, ukusne plodove, međutim, postoje cake kako da ih najbolje negujete, piše Ekspres.

Saveti baštovana

Prema savetu iskusnih baštovana, orezivanje paradajza nije neophodno osim ako ne uzgajate žbunaste sorte, ali je preporučljivo. Na taj način paradajz će nastaviti da cveta i rađa tokom cele sezone, a plodovi će biti krupni, sočni i izuzetno ukusni. Ipak, mnogi nisu sigurni kako se sprovodi rezidba paradajza pa su za savet upitali one sa više iskustva na društvenim mrežama.

– Ovo je moj paradajz, svesna sam da moram da ga orezujem, ali ne znam odakle da počnem. Koje delove da odsečem, a šta da ostavim. Prvi put uzgajam ovo povrće i potrebna mi je pomoć – napisala je Klara Lamb na društvenim mrežama.

Usledio je savet stručnjaka za baštovanstvo, Džejn Tarner.

– Ako želite da orežete svoj paradajz, najbolje je da uklonite male stabljike koje se pojavljuju između glavnih i bočnih grana. Prošle godine sam prvi put primenila taj trik i imala mnogo bolji prinos i ukusnije plodove – objasnila je ona.

A zatim je nastavila.

– Najbolji način je da uklonite, odnosno orežete višak grana koje se pojavljuju iz glavnog stabla. Na taj način se se povećava njegova snaga. Orezivanje pomaže i bržem sazrevanju paradajza, ali ćete imati i više prostora za sadnju – glasio je ostatak saveta.

Usledili su još neki odgovori.

– Uklonite izdanke koji izbijaju između grana. To su mladi izdanci koji crpe snagu i hranu od glavnog stabla, pa ukoliko ostavite ove zaperke verovatno ćete imati manje plodova – glasio je još jedan od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama.

Kad orezivati?

Paradajz treba posaditi na sunčanom mestu. Pre nego što procveta, biljka ulaže svoju energiju u rast stabla i novih listova. Međutim, ubrzo se između glavnog stabla i grana pojavljuju male grančice koje, prema savetu iskusnih baštovana, treba ukloniti kako ne bi iscrpljivali glavno stablo. Kako biljka jača i raste te mlade grane se sve više pojavljuju, pa ih treba uklanjati tokom cele sezone.

Prema savetu iskusnih baštovana, paradajz treba orezivati kad dostigne visinu između 40 i 50 cm. Pre toga biljku ne treba dirati jer postoji opasnost da se neće oporaviti nakon rezidbe. Najbolje vreme za orezivanje paradajza je rano ujutru, tokom sunčanog dana, kako bi se omogućilo da se biljka brže oporavi i smanji rizik od mogućih bolesti.

Paradajz je okrugli crveni plod istoimene biljke bez koga je mediteranska kuhinja nezamisliva. Zbog izuzetno lekovitog učinka, italijanski lekar i botaničar iz 16. veka, Pjetro Andrea Matioli, ga je nazvao „pomo d’oro“ ili zlatna jabuka. Paradajz je glavni izvor likopena, najsnažnijeg prirodnog antioksidansa i beta-karotena koji dodaje živopisnu crvenu boju biljkama i povoljno utiče na zdravlje kože, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.