Baštovani garantuju da ih ništa ne može uništiti: 5 biljaka koje uspevaju i na lošem tlu

Izaberite ovo cveće i nećete imati mnogo brige

Uz savete stručnjaka odabrali smo 5 najotpornijih biljaka koje će uspevati i u najtežim uslovima.

Sa ovim biljkama koje je teško ubiti, a koje su lako dostupne u rasadnicima i baštenskim centrima, nema razloga da vas suv prostor sa slabom osvetljenošću spreči u stvaranju dvorišta iz mašte.

Ajuga i sedum prave odlične „prirodne tepihe“ . Osim što izgleda veličanstveno, na taj način čuvaju tlo od korova.

Pustinjska ruža
Mesto: deo baštice koji je sklon suši.

Budući da njeno deblo skladišti vodu, ne morate je navodnjavati – čak i u vreme suše – kažu stručnjaci. Bilo da je sadite u dvorištu ili u saksiji, uparite ovu cvetnu biljku sa kaktusima ili klasičnim šiljastim sukulentima za baštu, koji će preživeti i najtoplije leto. Sadite pustinjsku ružu kao jednogodišnju biljku na severu ili je tretirajte kao višegodišnju u regionima bez mraza.

Puzavica ivica (Ajuga)

Mesto: senoviti deo dvorišta.

Ako vaše dvorište nema puno sunca tokom dana, teško je pronaći atraktivne biljke koje će uspevati na tom mestu, ali to nije slučaj sa ovom puzavicom.

Biljka koja voli hlad je u vrhu liste:. „Ova podloga za gušenje korova sjajan je izbor ako želite da dodate boju i smanjite održavanje u osenčenim delovima svog dvorišta. U proleće nudi preslatke klasove plavo-ljubičastog cveća, zatim prostirku od gustog lišća ostatak baštenske sezone “, poručuju iz rasadnika.

Osim toga, ajuga se vraća svake godine, tako da je možete jednom saditi i uživati u njoj godinama.

Žednjaci (sedum)
Mesto: senoviti deo dvorišta.

Čak i u jeku leta, ovu biljku retko kad treba zalivati. Postoji više vrsta seduma i dosta razlikuju, od onih niskog rasta, do seduma sa visokim stabljikama, idealni su za kombinovanje u baštici.

U rasadnicima postoje i pločice seduma („živi tepih“ napravljen od manjih biljaka seduma). Da biste pločicu seduma presadili u bašticu sve što je potrebno je da je spustite na rastresito zemljište, dobro zalijete za početak i to je sve.

Armeria (primorski karanfil), Dijantus
Mesto: deo sa peskovitim tlom.

Ako ste srećnik, pa imate dvorište koje nije ni senovito ni suvo, još uvek se možete naći pred trećom uobičajenom vrtlarskom dilemom: peskovito zemljište.

– Slatka i šarmantna, ova preslatka mala trajnica ima snopove travnatog lišća i cvetova u obliku kugle u nijansama crvene, roze i bele tokom celog proleća – objašnjava baštovan.

Naziv primorski karanfil je dobila po tome što sjajno uspeva u primorskim oblastima, gde osim peskovitog tla, može da podnese i udare vetra i soli.

Sve ovo važi i za dijantus, odnosno karanfil.

Leptirova trava
Mesto: peskovito tlo.

Baštovan predlaže sadnju leptir trave. Poreklom iz Severne Amerike, mlečna biljka prirodno raste gotovo svuda, vešta je u preživljavanju ne samo peskovitog tla, već i različitih vremenskih uslova. Uvedite ovu dopadljivu biljku bez problema u svoju baštu i nemojte se iznenaditi ako ukrade predstavu svojim živopisnim cvećem u pratnji leptira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.