U trendu

Baštovani upozorili: Zbog ovih grešaka biljke venu, ne pravite ih više

Ako želite da cveće bude bujno izbegavajte ove greške

Sobno cveće koje voli tamu je popularno jer se može staviti „bilo gde“ u kući, ali postoje greške koje se mogu napraviti zbog kojeg će uvenuti.

Sobno cveće koje cveta, ili samo lisnate biljke, ipak zahtevaju malo svetlosti pa je velika greška staviti ih negde gde je potpuna tama.

Rotiranje biljaka je dobra ideja, pokušajte da sobno cveće premeštate po stanu jer mu je svetlo potrebno zarad fotosinteze, odnosno stvaranja hranljivih materija. Znaćete da nema dovoljno svetlosti ako požuti!

Zalivanje ovakvih biljaka ne bi trebalo da bude toliko često kao sa biljkama koje dobijaju mnogo sunčeve ili veštačke svetlosti. Maranta ili kalateja, recimo, ne zahtevaju previše vode. Stručnjaci kažu i da ćete biljku koja voli tamu lakše „zaboraviti“ i smetnuti s uma da je zalijete, a takođe joj je potrebna voda.
Biljka će, smatraju baštovani, osetiti napad od sečenja jer pokušava da energiju fokusira na korenje, a mora da popravi štetu načinjenu sečenjem listova ili grančica.

Stručnjaci se slažu – povremeno približite ove biljke svetlosti, neka provedu nekoliko dana u sunčanom delu stana ili u blizini prozora. Ako im opadaju lišće i grančice dok stoje u tamnijem delu, istražite na Internetu, jer možda zapravo imate biljku koja voli svetlo, takve greške su česte.

Nemojte ni đubriti takvu biljku, jer će to u kombinaciji sa vodom sprečiti biljku da upije svu vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.