U trendu

Batik: materijal i alat

Batik – način ručnog oslikavanja tekstila, stigao nam je iz Azije. Ako želite da se okušate u ovoj zanimljivoj tehnici, evo spiska neophodnog materijala i alata.
Za početak je neophodno nekoliko stvari:
– parče belog platna (pamučnog ili nekog drugog)
Najbolje bi bilo parče starog, belog, pamučnog pokrivača za krevete. Nova platna bi po pravilu pre bojenja ovom tehnikom trebalo iskuvati kako bi se izbeglo to da vas neke supstance koje su tehnološkim procesom dospele na tekstil spreče u nanošenju boje tamo gde želite.
– vosak
Možete iskoristiti sveće, ali se potrudite da makar jedna među njima bude od pčelinjeg voska; idealan odnos bio bi 30% pčelinjeg voska prema 70% parafinskog. Pčelinji vosak odlično naleže na tkaninu, dok je parafinski krtiji, pa se lomi. Ukoliko želite da na platnu postignete takav efekat, onda odnos može biti i veći u korist parafinskog voska.
– vodeno kupatilo
Uzmite dve kuhinjske posude različite veličine, takve da manja može da stane u veću. Veći sud napunite vodom do polovine i zagrevajte na štednjaku. U njega stavite manju posudu (gledajte da bude uronjena u vodu) i u njoj topite sveće.
Neki to rade i direktno na ringli u nekim konzervama, što nije preporučljivo. Parafin je prilično zapaljiv i postoji opasnost da izazovete požar ili da se opečete.
– četkice za umetničke radove (što kvalitetnije, tim bolje)
– boje za batik
Ima ih namenskih i cene su im trenutno 100-300 dinara u zavisnosti od količine, nijanse i proizvođača i moguće ih je kupiti u specijalizovanim prodavnicama slikarske opreme. Uz ovakve boje dolazi i sredstvo za fiksiranje boje, kao i uputstvo za način pripreme i korišćenje.
– ugljeni štapići ili meke olovke za pravljenje preliminarne skice
– ram neke stare slike ili neki ram koji ćete sami "skucati" za ove potrebe (naravno, postoje i namenski ramovi).
Ram služi da na njega razapnete platno koje ćete raditi.
– posude za namakanje tekstila i neki drveni ili plastični štap za mešanje u posudi.
O samom postupku detaljno ćemo govoriti u narednom, poslednjem tekstu o ovoj temi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar