U trendu

Batik: postupak bojenja

Komad platna, ili celo platno ako je to moguće, razapnite na pripremljeni ram i olovkom ovlaš nacrtajte skicu desena koji želite da postignete. Za uzorke koje želite da postignete pustite mašti na volju. Vaš prvi rad ne mora da izgleda potpuno profesionalno, važno je da shvatite kako ova tehnika funkcioniše. Preporuka hobi majstora je da se vosak nanosi na okolinu oko uzorka, a ne da se njime crta sam oblik, što opet zavisi od toga da li želite da vaš crtež bude obojen ili da ostane u originalnoj boji platna.
Dok nanosite vosak na platno, morate ga držati zagrejanog, pa ćete verovatno biti prinuđeni da radite pored štednjaka. Četkom morate raditi brzo jer se vosak na njoj brzo hladi. Što češće četkom promešajte vosak u posudi u kojoj ga zagrevate. Nije loše raditi ni sa nekoliko četaka različite širine i dozvoliti da ta širina odredi debljinu iscrtanih linija na platnu. Ne nanosite vosak dva puta na istu površinu.
Kada ste naneli vosak na tkaninu, spremni ste da je ofarbate. Otkačite platno s rama i dobro ga protresite. Od toga će na vosku nastati male pukotine, što je u slučaju batika i poželjno. Ubacite tkaninu u boju i namačite je uz stalno ili povremeno mešanje onoliko dugo koliko to preporučuje proizvođač boje (od preporuke proizvođača zavisi i na kojoj temperaturi ćete bojiti platno). Posle bojenja izvadite tkaninu iz boje i okačite je da se cedi (ako je moguće, iznad umivaonika). Nikakvo nestrpljenje nije potrebno, nemojte cediti niti otresati platno da bi se pre osušilo, jer to može da pokvari napravljeni uzorak.
Vosak možete ukloniti peglanjem platna između dva lista novinskog papira, kuvanjem platna ili struganjem. Struganjem se platno može i oštetiti, pa bi bilo dobro da se držite prva dva načina. Nakon uklanjanja većeg dela voska, na platnu ipak ostaje mala količina koje se možete rešiti pranjem tkanine nekim jačim deterdžentom.
Ako želite da bojite tkaninu u više boja, onda nemojte uklanjati vosak posle bojenja, nego platno nakon sušenja ponovo razapnite na ram i voskom dodajte nove detalje, vodeći pri tom računa o tome da ćete boju nanositi na neku već postojeću. U tom slučaju najbolje bi bilo prvo bojenje uraditi nekom svetlijom bojom ili nijansom.
Nakon obavljenog posla očistite pribor. Boju nemojte bacati u kanalizacione odvode jer se u njoj nalazi i deo voska koji bi mogao da izazove zagušenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar