U trendu

Besplatan trik, a ušteda zagarantovana: Stavite ovo u zamrzivač i znatno ćete smanjiti račun za struju

Zamrzavanjem namirnica skraćujemo vreme pripreme jela, a ujedno zadržavamo sva nutritivna svojstva hrane.

Zamrzivač je neophodan kućni aparat za dugoročno očuvanje vaše hrane, a u nastavku donosimo nekoliko trikova kako kako ga možete ekonomičnije koristiti, kako prenosi Jutarnji.

1. Postavite zamrzivač na što hladnijem mestu u kući ili stanu (nikako u blizini šporeta, radijatora ili bojlera) i što dalje od izloženosti sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stepen manje smanjuje potrošnju električne energije i do 6 %.

2. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 °C, a ako podesite temperaturu za 1 °C niže povećaćete potrošnju energije i do 5 %.

3. Vruća ili topla jela ne stavljajte u frižider ili zamrzivač. Pre nego što toplu hranu nameravate da zaledite, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda prebacite u zamrzivač.

4. Zamrznutu hranu odledite prvo u frižideru, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u frižideru, pa tek onda na sobnoj temperaturi.

5. Što manje namirnica imate u zamrzivaču to više struje troši. Ako imate poluprazan zamrzivač, stavite u njega nekoliko plastičnih flaša vode kako bi smanjili potrošnju struje.

6. U slučaju nestanka struje nikako ne otvarajte vrata zamrzivača. Rešite problem u najkraćem mogućem roku, a vaš zamrzivač će ionako održavati nisku temperaturu i do 24 sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar