Besplatan trik deluje čudesno na cveće: Baštovani otkrili kako da vaše biljke cvetaju bujnije nego ikada

Ovo će podstaknuti rast vaših biljaka, dati im formu i podmladiti ih.

Naime, da bi vaše cveće napredovalo i iznova cvetalo, potrebno je i redovno odstranjivati požutele i suve listove i cvetove, dok je kod nekih vrsta potrebno i orezivanje.

Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se u proleće, ali je kod nekih vrsta to potrebno činiti i u toku leta i jeseni.

Orezivanje se može koristiti i u svrhu sprečavanja daljeg rasta biljke ili da se jednostavno smanji njena bujnost na željeni obim i veličinu. Tada je potrebno odstraniti deblje grane i što bliže tlu, samo povedite računa da to ne bude u danima kada su visoke dnevne temperature, ali u svakom slučaju to radite rano ujutru ili uveče, kada sunce zađe.

Ovo su samo neke biljne vrste koje će rasti bolje, lepše i bujnije, ukoliko ih redovno orezujete.

1. Hibiskus

Bujniji grm hibiskusa kao i broj cvetova povećaće se odstranjivanjem vrhova uvelih izdanaka, ali i orezivanjem.

2. Petunije

Petunije imaju prilično osetljive cvetove, sklone sušenju, posebno ako im uslovi poput redovnog zalivanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni.

Suve cvetove petunija redovno odstranjujte, kako bi izrasli novi, a baštenskim makazama slobodno oblikujte dužinu grana.

Kada je ovaj cvet u pitanju, naročito je važno da isečete one grane koje nemaju cvetove, jer će tako izrasti nove sa novim pupoljcima.

Požuteli i suvi listovi i slabo cvetanje mogu biti znak da je petunijama potrebno više vode i redovnija prihrana.

3. Lavanda

Svaki put kada procvetaju novi cvjetovi lavande, slobodno ih isecite i to na trećinu dužine i ostavite da se suše.

Zatim ih upotrebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mestu odrezanih cvetova porašće vrlo brzo novi, prenosi Telegraf.rs.

4. Pelargonije

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proleće, a u toku leta je potrebno samo uklanjati uvele i osušene grančice i cvetove.

Ako vam se događa da listovi često požute, moguće je da cvet previše zalivate ili da umesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvetove ili na listove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.