U trendu

Besplatno đubrivo koje će vaše biljke obožavati: 3 načina da iskoristite koru od banane u dvorištu

Svi znamo da se prezrele banane mogu oljuštiti, iseći i zamrznuti u vrećici sa zatvaračem ili hermetički zatvorenoj posudi i kasnije koristiti za pečenje ili smutije, ali da li ste znali da kore od banane mogu pomoći vašim biljkama?

Šta je tako dobro kod kore od banane?

Kore od banane sadrže:

– kalcijum, koji podstiče rast korena, pomaže u dodavanju kiseonika vašem tlu
– magnezijum, koji pomaže u fotosintezi
– sumpor, koji pomaže biljkama da razviju jake korene i odbiju štetočine
– fosfor, koji poboljšava plodonošenje i cvetanje i pomaže pri oprašivanju i klijanju semena i održivosti
– kalijum, koji poboljšava opštu snagu biljke, uključujući izgradnju otpornosti na štetočine i bolesti i pomaže u razvoju plodova.

U suštini, kore od banane su pune hranljivih materija koje će vaše sobne biljke i bašta voleti.

Načini korišćenja kore od banane u vašoj bašti

Ne bacajte kore od banane u kantu za otpatke. Isprobajte ove ideje.

1. Domaće tečno đubrivo i netoksični repelent štetočina

Počnite tako što ćete isecati kore od banane na male komade i staviti ih u kantu ili kontejner i prekriti ih vodom. Ostavite ih dva do tri dana. Povremeno mešajte.

Procedite i koristite tečnost za zalivanje biljaka. Takođe možete dodati tečnost u bocu sa raspršivačem i poprskati je po listovima i granama vaših biljaka da biste sprečili pojavu lisnih uši.

Uzmite ovu mešavinu korak dalje dodavanjem zdrobljene ljuske jajeta i kašike Epsom soli.

Učinite ovaj recept bez otpada tako što ćete svoje napete kore dodati u svoju farmu crva, bokaši ili kantu za kompost, ili ih jednostavno zakopati u tlo svoje bašte ili saksijskih biljaka.

2. Domaće đubrivo sa sporim oslobađanjem

Isecite kore od banane na komade i stavite ih na poslužavnik da se osuše na suncu ili na niskoj temperaturi u rerni (sa blago otvorenim vratima).

Možete ih koristiti kao čips od osušene kože od banane, ili ih samleti ili izmrviti u prah. Zakopajte svoj prah ili čips u saksijskim biljkama ili baštenskom zemljom, ili pomešajte u mešavinu za saksije da biste poboljšali hranljivu vrednost svog zemljišta.

Epifiti kao što su staghorn paprati, orhideje, bromelije i paprati iz ptičjih gnezda posebno će voleti ovo đubrivo sa sporim oslobađanjem koje se dodaje svakih nekoliko meseci.

3. Koristite ih kao malč

Malč pomaže u poboljšanju kvaliteta vašeg zemljišta i zdravlja vaše bašte suzbijanjem korova, obezbeđujući dom za insekte i mikroorganizme pogodne za biljke, kao i pomaže u zadržavanju vlage do 70% više od ne-malčirane zemlje.

Kore od banane mogu se postaviti direktno na biljno tlo u saksiji ili oko osnove vaše bašte kao malč. Kako se razgrađuju, oslobađaće hranljive materije u tlo za hranjenje biljaka.

Ako koristite kore od banane u svojoj bašti, stavite jedan sloj ravno na vrh zemlje, pazeći da ne dodiruju stabljiku biljke. Pokrijte kore standardnim malčem, kao što je malč od šećerne trske, da sprečite privlačenje voćnih mušica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar