U trendu

Besplatno domaće đubrivo za cveće: 5 stvari koje inače bacate, a učiniće čuda za vaše biljke

Od ovoga će vaše cveće rasti kao iz vode

Ukoliko želite da probate domaće đubrivo za biljke, neke od stavki sa ovog spiska mogle bi da budu veliko otkrovenje.

Obično ih bacamo u smeće, a u pitanju su delovi hrane i pića koji su prava riznica hranljivih materija i mogu da posluže kao efikasno domaće đubrivo.

Kora šargarepe

Nakon što oljuštite šargarepu, ostatke isecite na krupne komade, pa ih poređajte u podnožju biljaka i zatrpajte zemljom. Na taj način će one dobiti dragocena biljna vlakna, zatim mangan, kalijum i bakar.

Ljuske kikirikija

Nakon što oljuštite kikiriki, stavite ljuske u jednu posudu i prelijte vodom, pa ostavite da odstoje nekoliko dana kako bi omekšale. Potom ih zakopajte u podnožje biljke. Kako ističu botaničari, pored nutrijenata koje će pružiti, ove ljuske će poboljšati rastresitost zemlje.

Talog kafe

Ukoliko imate baštu, ovaj trik će vam se posebno dopasti jer je dobra odbana od puževa i mrava. Naročito je koristan ako uzgajate ruže, azaleje, hortenzije i kamelije jer su u pitanju acidofilne biljke, odnosno one kojima prija kiselije tlo, a upravo to ćete postići uz pomoć taloga od kafe.

Sve što je potrebno jeste da pospete soc u podnožje biljke i gledate je kako lepo napreduje.

Kora citrusnog voća

U pomorandžama, mandarinama, grejpfrutu i limunu nalazi se mnogo hranljivih materija, a poznato je da njih u značajnoj količini ima i u kori ovih plodova.

Umesto da bacite ovako hranljiv deo voćke, u kom ima dosta kalcijuma, natrijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora i vitamina C, iskoristite ih za biljke!

Potopite koru citrusa u hladnu vodu, pa ostavite da odstoji 24 sata kako bi se smanjio nivo kiselosti i da bi se potom kora lakše razgradila u zemlji. Iseckajte zatim koru na krupne komade, pa pobacajte oko biljke i na kraju prekrijte zemljom.

Ljuska crnog luka

U delu crnog luka koji najčešće bacamo ima mnogo minerala, uključujući cink, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum i magnezijum. Obično se preporučuje da se ljuske potope na 24 sata, a potom se iskoriste kao đubrivo za biljke, bez obzira na to je li u pitanju saksijsko ili baštensko

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.