U trendu

Besprekorno čiste zavese koje ne treba peglati, a i miris je divan: Operite ih ovako i zaboravićete peglu

Dobra domaćica veliko spremanje kuće uvek počinje i završava poslom oko zavesa

U nastavku vam donosimo trik starih domaćica za pranje zavesa.

Za početak, važno je da zavese skinete pre nego što počnete da pajete paučinu sa zidova i tavanice, kao i pre brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar deo prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivele ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje

Najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, vredi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće lepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavesa

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko sušača, biće skoro kao ispeglane! U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta.

Kad operete zavese, nemojte ih ostaviti da se do kraja osuše. Kad se ocede za žici (obavezno potpuno raširene!) zavese od poliestera ili mešavine možete da okačite u očišćenu prostoriju. Pamučne i viskozne zavese ostavite da se osuše skoro do kraja, a zatim ih ispeglajte – proverite temperaturu pegle prvo s naličja materijala.

Ako su zavese od nepoznate mešavine materijala, rešenje je da ih operete u hladnoj vodi ili da ih date na hemijsko čišćenje.

Teške draperije perite na najnižoj temperaturi sa što manjim brojem obrtaja, nemojte nikad stavljati u mašinu za sušenje, a najbolje je da ih sušite položene na ravnu površinu.

Ako imate ukrasne zavese od perli, njihovo detaljno čišćenje zahteva prethodnu pripremu. Iza zavese postavite najlon (a najprostije je da, na kratko, tu premestite zavesu za tuširanje), a pod ispod zavese zaštite starim peškirom da se ne bi pokvasio. Pripremite blagu sapunicu i sipajte u bocu sa raspršivačem. Naprskajte perlice temeljno, a onda brišite vlažnom krpom, pažljivo da se niti ne prekinu, ali dovoljno da skinete prljavštinu sa perli. Ponavljajte postupak dok perle ponovo ne zasijaju punim sjajem, piše Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.