U trendu

Bez hemije rasterajte sve komarce, moljce i krpelje: Jedna biljka ih uništava za sva vremena

Ako imate u kući saksiju s ovom biljkom, protrljajte listovima kožu i imate najbolju prirodnu zaštitu od komaraca

Nana ili menta (Mentha), široko rasprostranjena biljka poznata po svojim blagotvorenim dejstvima po zdravlje odlikuje se prijatnim mirisom i ima mnogo različitih primena u domaćinstvu.

Bez obzira na to pijete li moćni čaj, koristite li je za sasi vodu za mršavljenje ili vam samo ulepšava i čini prijatnijim životni prostor, nana je biljka koju treba imati u domu. Malo je poznata još jedna njena moć: da otera insekte iz kuće!

Nana ima oštru aromu koja ljude opušta, ali mnogim vrstama insekata smeta, zbog čega je odličan repelent, odnosno sredstvo za odbijanje mnogih buba.
Iako još nedostaje dovoljno istraživanja koja bi potvrdila moć mente u borbi protiv paukova, zatim raznih vrsta (ne)letećih buba i insekata, baštovani se kunu da je ona jedno od najboljih prirodnih načina da od svog vrta oteraju insekte.

Ipak, imajte na umu da ne izaziva svaka vrsta nane identičnu reakciju kod insekata, ali je poznato da pitoma i divlja nana imaju repelentno dejstvo na muve, paukove i komarce, dok je metvica efikasna protiv krpelja i buva.

Nana je, inače, čest sastojak proizvoda za teranje komaraca.

Kako se koristi nana protiv insekata?

Ukoliko niste ljubitelj preparata protiv komaraca, dovoljno je da protrljate listove pitome ili divlje nane po goloj koži kad izlazite napolje.

Možete napraviti i domaći repelentni sprej, tako što ćete dodati malo esencijalnog ulja nane hamamelisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar