U trendu

Bez njih je život bio nezamisliv: 10 predmeta koja je imala svaka kuća u Jugoslaviji

Tehnologija napreduje i vreme prolazi, i neumorno se menjaju stvari koje koristimo u svakodnevnom životu – od uređaja, preko opreme za domaćinstvo i svakodnevnih potrepština i ukrasa za dom.

Ovih 10 predmeta imala je svaka prosečna jugoslovenska porodica, i bez njih život je bio nezamisliv:

1. Set posuđa koji je bilo zabranjeno koristiti

Svaka kuća imala je bar jedan set šoljica, čaša ili tanjira koji se čuvao Bog zna za šta. Obično su i ostajali netaknuti, jer su se uvek čuvali za neku specijalnu priliku koja nikada nije bila dovoljno specijalna.

2. Bokal

Nekada je bilo potpuno nezamislivo poslužiti gosta sokom iz tetrapaka ili nositi čašu u kuhinju da na česmi sipamo vodu. Na stolu su uvek bili porcelanski ili keramički bokali sa lepom, uglavnom cvetnom šarom.

Kasnije su ih zamenili stakleni bokali, koji su često dolazili u paketu sa čašama sa identičnom šarom.

3. Tepisi sa karakterističnom šarom

Dnevna soba, kao ni sve ostale, nije se mogla zamisliti bez tepiha od zida do zida, uglavnom crvenog ili zelenog, sa šarom koja nam budi nostalgiju…

4. Kristalna vaza (ili imitacija)

Vaze, ukrasne korpice i kutijice koje su bile ili izgledale kao da su napravljene od kristala bile su najpoželjniji poklon. Ne bili vam u koži ako ste tada bili dete i slučajno ste razbili mami ili baki neki od ovih predmeta…

5. Gobleni

Baš svaka kuća imala je barem jedan goblen. U to vreme, on je bio odraz dobrog stila i vrhunac uređenja enterijera, prenosi Stil.

6. Plastični pribor za jelo

Ni jedan drugi nije dolazio u obzir. Ovaj escajg su imali gotovo svi.

7. Muzika

Dobra muzika se slušala sa ploča i gramofona. Danas je nezamislivo, ali u vreme Jugoslvije da biste došli do ploče morali ste pošteno da se pomučite, a naročito ako se radilo o stranim izvođačima.

8. Limeno posuđe

Ništa slađe nego jesti iz ovakvog posuđa, zar ne?

9. Limeni vikleri

Svaka dama koja je vodila računa o svom izgledu nosila je lokne, a najlepše uvojke pravili su upravo ovi vikleri.

10. Čuveni usisivač „Sloboda-Čačak“

Malo koja kuća u Jugoslaviji ga nije imala.

Ne previše lep, svakako bučan, vremenom se odomaćio skoro kao član porodice. Njegove performanse i danas se dižu u nebesa i dostižu mitske razmere. Nije bilo doma koji ga nije imao, a neki ih još uvek koriste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.