U trendu

Bez ovoga ne može: Evo šta je ključno za dugotrajan rast prelepih orhideja

Neverovatno lepe i mirisne orhideje divan su ukras mnogih domova, a iako su poznate po tome što su izuzetno zahtevne, ako se pridržavate jednostavnih pravila u njihovom održavanju, garantovano će vam ulepšavati enterijer dugi niz godina.

Orhideje potiču iz toplih krajeva Azije i Centralne i Južne Amerike, a ima ih više od 24.000 vrsta. Međutim, briga za skoro sve njih je ista jer imaju nekoliko zajedničkih karakteristika kao što su izbočene latice i specifični listovi.

Nega orhideja u zatvorenom prostoru uključuje pravilno izlaganje svetlosti, zalivanje, temperaturu, zemljište i đubrivo. Postoje i posebne procedure koje treba poštovati kako bi se podstaklo njegovo ponovno cvetanje, kako piše Tportal.hr.

Izbegavajte direktno svetlo

Orhideje zahtevaju plitku sadnju i preferiraju difuzno svetlo – obavezno izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer će spaliti lišće. S druge strane, nedovoljno osvetljenje će dovesti do lošeg cvetanja.

U principu, sve vrste orhideja imaju iste zahteve za svetlošću: potrebno im je jako, filtrirano svetlo, bilo u zatvorenom ili na otvorenom. Ovo je takođe neophodno za orhideje u zatvorenom prostoru ako želite raskošno cveće.

Kako to izgleda u praksi? Postavite biljku blizu prozora koji gleda na istok ili jug gde prima jako difuzno svetlo, što je najpovoljnije za njen rast.

Ako imate orhideju leptira (Phalaenopsis), izaberite mesto sa manje svetlosti. Ove biljke rastu na drveću u divljini u senci tropske šume. Najbolje rade na prozorima okrenutim prema istoku ili zapadu.

Kako zalivati orhideje?

Orhideje uglavnom nemaju velike potrebe za vodom jer većina njih ima organe za skladištenje tečnosti. Jedan izuzetak je Phalaenopsis – orhideja leptir – kojoj nedostaju ovi specijalizovani organi, pa zahteva malo više pažnje u nezi.

Zalivajte unutrašnju orhideju svake nedelje tokom vegetacije, dajući biljci dovoljno vode da se ocedi kroz drenažne rupe na dnu saksije. Nakon što orhideja prestane da cveta, možete smanjiti zalivanje, jer se biljka tada odmara. Ako imate orhideju u veoma malom loncu, možda ćete morati da zalivate dva puta nedeljno kada biljka aktivno raste.

Orhideje treba ostaviti da se malo osuše između zalivanja, a zatim ih obilno zaliti. Jedan od načina da proverite je da zabodete prst oko 2-3 cm u zemlju – ako je suva, dajte joj vodu.

Idealna temperatura i vlažnost

Orhideje nisu sve iste kada su u pitanju željene temperature. Neke vrste, uključujući i neke vrste Paphiopedilum (Paphiopedilum), preferiraju hladnije temperature, između 15,5 i 24°C tokom dana.

Druge vrste papuča i neke leptir orhideje preferiraju temperature između 21 i 26,6°C tokom dana, dok većina orhideja leptira preferira temperature između 24 i 29°C. Ako niste sigurni, pretpostavite da vaša biljka pripada srednjoj kategoriji.

Veoma je neobično da prosečna kuća bude dovoljno vlažna za orhideje, jer je njihov idealni raspon između 50 i 70 odsto. Povećajte vlažnost za svoju biljku pomoću tacne sa šljunkom, ovlaživača, terarijuma ili grupisanja sa paprati. Prskanje biljaka takođe može pomoći.

Najbolje tlo za orhideje

Orhideje su najčešće vazdušne biljke i uvenuće ako se sade u redovnom tlu. Umesto toga, koristite mešavine bez zemlje sa odličnom aeracijom i drenažom ili kupite specijalnu „mešavinu za orhideje“.

Postoji nekoliko vrsta supstrata koji se mogu koristiti za orhideje: kora sekvoja ili jele, mahovina sfagnum, kora, drveni ugalj, pesak ili mešavina bez zemlje.

Generalno, vrsta kore koju dodajete mešavini zavisi od vrste orhideje koju uzgajate. Na primer, leptir orhideje se obično gaje u gruboj kori, rogovi u srednjoj kori, a mlade orhideje najbolje se uzgajaju u finoj kori.

Alternativno, pričvrstite biljku na komad kore ili drveta da raste kao epifit.

Ne zaboravite na đubrenje

Orhideje trebaju đubrivo kada aktivno rastu i cvetaju, ali neće im koristiti ako ih ima previše.

Koristite rastvorljivo đubrivo specijalno formulisano za orhideje. Ako orhideje uzgajate u kori, nabavite đubrivo sa većim sadržajem azota, kao što je 30-10-10 ili 15-5-5. Druge orhideje dobro reaguju na izbalansirana đubriva, kao što je 20-20-20.

Možete ih prihranjivati nedeljno ili svake dve nedelje dok cvetaju. Smanjite hranjenje na mesečne ili dvomesečne intervale kada sazre. Potpuno prestanite sa đubrenjem biljaka kada uđu u fazu mirovanja.

Kako podstaći ponovno cvetanje orhideja?

Da biste podstakli ponovno cvetanje, ključno je razumeti ciklus rasta vaše orhideje. Neki cvetaju jednom godišnje, drugi tokom cele godine. Najbolji način da podstaknete orhideje da ponovo procvetaju jeste da im obezbedite odgovarajuće uslove okoline, uključujući svetlost, temperaturu, vlažnost, vodu i đubrivo.

Presađivanje orhideja u zatvorenom prostoru

Ako vaše orhideje iznenada prestanu da cvetaju, ali imaju sve odgovarajuće uslove za rast, možda će biti potrebno presađivanje.

Presadite orhideje svake dve godine ili češće da biste sprečili probleme sa truljenjem korena i obezbedili prostor za rastući korenov sistem. Izvadite orhideju iz starog lonca i uklonite korijenski materijal. Potopite korenje, a zatim izrežite sve mrtve, meke ili šuplje korene.

Možda ćete moći ponovo da koristite istu saksiju za orhideje, ali ako ne možete da vratite masu korena, koristite veću saksiju. Držite orhideju u kontejneru i dodajte grubu mešavinu bez zemlje, koristeći olovku da prođete između korena. Kada završite, dobro zalijte presađenu biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar