U trendu

Bez peglanja: Trik da vam zavese nakon pranja ne budu izgužvane

Izbegavajte da ih perete na temperaturi višoj od 40 stepeni Celzijusa

Nakon pranja u veš mašini zavese često budu potpuno izgužvane, a što je najgore od svega, većina njih je izrađeno od materijala koji ne sme da se pegla.

Čak i da možete da ih ispeglate, biće vam potrebno mnogo vremena i truda jer su zavese često veoma dugačke.

Na sreću, može biti jednostavnije – neće vam biti potrebno peglanje, niti bilo kakvi drugi trikovi.

Sve što treba da uradite je da zavese okačite odmah nakon pranja. Dok su još mokre, prirodno će se rastegnuti pod sopstvenom težinom.

S druge strane, postoji jedan trik koji može da vam koristi ako želite da sačuvate svežinu zavesa i sprečite taloženje prašine odmah nakon pranja: dovoljno je da zavese naprskate lakom za kosu.

Lak za kosu će ih učiniti krutima i izgladiće sve neravnine. Osim toga, stvoriće sloj na zavesama koji štiti od kontaminacije, pa će one duže vreme ostati sveže i čiste.

Prilikom pranja zavesa nemojte da ih stavljate direktno u bubanj – iskoristite posebne kese za pranje veša ili običnu jastučnicu. Ova metoda ne smao što štiti od gužvanja, već štiti zavese i od mehaničkih oštećenja tokom pranja.

Takođe, vodite računa o tome koliko kilograma veša stavljate u veš mašinu. U idealnom slučaju, trebalo bi da popunite samo polovinu raspoloživog prostora. Prilikom pranja zavesa odaberite nisku temperaturu (poželjno najviše 30 do 40 stepeni Celzijusa) i malu brzinu. U slučaju da perete bele zavese, dodajte dve kašike sode bikarbone ili soli u bubanj kako biste održali belinu zavesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.