U trendu

Bez ribanja i muke: Uz ove dve jeftine stvari ravna ploča na šporetu zasijaće kao nova za tren

Čišćenje i održavanje ravne ploče mnogima zadaje glavobolju, posebno ako jelo iskipi.

Umesto da kupujete sredstva za čišćenje i skupe hemikalije, probajte ove prirodne proizvode. Prave se vrlo jednostavno, a sastojke već imate u kući.

Koristite isključivo mekane krpe i sunđere, a žice i sprave za struganje bi trebalo izbegavati.

1. So i soda bikarbona

U posudi pomešajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Dobro izmešajte, pa dodajte kašiku vode i mešajte dok ne dobijete pastu. Dobijenu smesu nanesite na sunđer i njom očistite ploču. Mlakom vodom i čistom krpom pređite preko ploče, a ona će zasijati kao nova.

2. Limun i soda bikarbona

Limun se pokazao kao moćna namirnica u borbi protiv masnoće, a soda bikarbona je neizostavan sastojak kada je čišćenje u pitanju. Šaku sode bikarbone pospite po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna.

3. Alkoholno sirće

Pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mešavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata.

4. Pasta za zube

Zaprljanu ravnu ploču šporeta, verovali ili ne, lako će očistiti obična pasta za zube. Na tupfer, vatu, ili maramicu naneti pastu, lagano utrljajte na površinu ploče i na kraju prebrišite mokrom krpom. Izuzetno je efikasna za skidanje zakorelih fleka od iskipelog mleka, ali za uklanjaje mrlja od ulja nastale prilikom prženja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.