U trendu

Biće baš kao novi: Očas posla uklonite rđu sa sudova

Metalne posude koje dolaze u kontakt sa vodom veoma lako koroziraju

Rđa ne samo da narušava izgled posuđa, već može i izrazito loše da utiče na ukus hrane. Ipak, postoje načini da se ovaj problem reši tako da ne morate da bacate korozirale sudove. Pomoću kućnih trikova možete se rešiti rđe.

Uklanjanje rđe nije tako teško kao što se čini.

Dovoljno je znati određenu metodu, zahvaljujući kojoj se lako možete nositi sa problemom korozije na posuđu. Najpre treba obratiti pažnju na jednu veoma važnu stvar. Rđa je uzrokovana vodom i vlagom. Zbog toga treba izbegavati dugo pranje ili ostavljanje posuđa u sudoperi, a nakon pranja, treba ga obrisati krpom.

Kako ukloniti rđu sa posuđa?

Jedan od nekoliko načina je potapanje lonca ili tiganja u vodu sa sirćetom (u razmeri 1: 1). Korozija bi trebalo da se rastvori nakon nekoliko sati. U slučaju da je ima mnogo, ostavite suđe tako preko noći. Sledeći korak je temeljno istrljati površine oštrim sunđerom ili krpom za pranje i deterdžentom.

Takođe možete pokušati da se oslobodite rđe običnom kuhinjskom solju. Utrljajte je na površinu, a zatim dobro oprerite.

Soda bikarbona će takođe raditi na uklanjanju tragova korozije. Pomešajte je sa malo vode i izribajte posudu. Za bolji efekat pokušajte da dodate i malo sirćeta.

Zapamtite da ove metode možete koristiti samo za liveno gvožđe, ali ne i za teflon, jer ćete potpuno uništiti sudove.

Kada uspete da se rešite rđe u loncu od livenog gvožđa, dobro je sprečiti da se ponovo pojavi.

Prvi korak će biti zagrevanje posude na šporetu četvrt sata. Takođe ih možete posipati solju. Zatim sačekajte da se posuda ohladi i dobro je isperite tečnošću. Nakon što ga isperete, vratite ga na šporet i sačekajte da sva voda ispari. Sada je vreme da sprečite da se rđa ponovo pojavi. Potrebno nam je samo obično ulje, kojim protrljamo celu posudu. Masni sloj treba da bude tanak, jer deblji neće biti od pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar