U trendu

Biće dugo raskošne i lepe: 3 najbolja trika za negu orhideja

Orhideje mnogi obožavaju zbog njihove lepote, ali nisu lake za održavanje. Ipak, uz pomoć ova 3 mala trika, omogućićete vašim orhidejama da duže žive.

1. Jutarnje sunce

Jutarnja sunčeva svetlost godi orhideji i zato treba da se stavi na istočnu stranu prozora, takođe je važno da svetlost ne bude direktna kako ne bi svojom jačinom uništila biljku.

Najbolje mesto gde je možete staviti je sto pored prozora, a ne iza zavese gde sunce direktno bije u nju.

2. Saksija od terakote

Najveća greška koja se može napraviti kod održavanja je ta da biljku ostavimo u ukrasnoj posudi u kojoj smo je kupili ili dobili. Takav postupak sprečava disanje biljke i zbog toga ona ranije vene.

Kako bi vaša orhideja što duže cvetala, preporučuje se da se plastična providna posuda u kojoj ste dobili biljku samo premesti u terakota saksiju koja omogućava disanje biljke.

Biljku se ne treba presađivati i prilikom premeštanja u teglicu nije potrebno dodavati dodatnu zemlju jer se time sprečava protok vazduha.

3. Duplo umakanje

Kako bi vaša biljka bila nahranjena, potrebno ju je izvaditi iz saksije od terakote i potopiti u plastičnoj providnoj posudici u kojoj ste je dobili u vodi sobne temparature.

Nakon nekog vremena kad biljka upije sadržaj, ostavite kratko da otkaplje i zatim ponovo vratiti u saksiju od terakote. Takav postupak treba ponavljati svakih sedam do deset dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.