U trendu

Biljka koja menja boju listova u zavisnosti od položaja kako je zasađena

Zbog svoje sposobnosti ili bolje rečeno karakteristike da menja boju listova, Houttuynia cordata dobila je naziv kameleon-biljka.

Naime, kada je na senovitom mjestu, kameleon-biljka će imati zeleno- bledožućkaste listove, a ako je smestimo na sunce, posve će oživeti njen kolorit – dobiće nijanse ružičaste, crvene i žute. Upravo to, kao i njeni neobični srcoliki i mesnati listovi čine je vrlo atraktivnom biljkom – iako znate da će promeniti svoju boju s obzirom na uslove, uvek se s nestrpljenjem očekuje ta promena.

Reč je o biljci koja potiče iz Azije tako da voli vlažno i močvarno tlo. Njen idealan položaj bio bi uz vodu, fontane ili bazene ili na vlažnom zemljištu, a njena lepota još će više doći do izražaja ako se kombinuje s drugim dekorativnim biljem. Ali imajte u vidu da se brzo širi, pa je sadite na rastojanju oko 70 cm, piše Večernji.hr.

Može narasti do 30 cm. U svojoj domovini Aziji (Kina, Vijetnam) se koristi i u kulinarstvu – kao salata ili kuvana u slanoj vodi. Zanimljivo je to da kao namirnica ima ukus na ribu, pa je mnogi i zovu Fish Mint tj. riblja nana. Koristi se takođe i kao lekovito bilje, naročito u tradicionalnoj kineskoj medicini jer se pokazala delotvornom kao diuretik i laksativ.

Kameleon u svome godišnjem ciklusu ima i cvetove – možete ih očekivati u junu i julu. Takođe, kameleon ima i intenzivan miris koji nas podseća na narandžu. Možete je zasaditi jer nije zahtevna za uzgoj – omogućite joj dovoljno vlage odnosno redovno je prskajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar