U trendu

Biljka koju morate imati: Leči 100 bolesti, a u svaki dom unosi sreću i zdravlje!

Živeti dugo i večno, mogao bi da znači prevod latinskog naziva biljke koju znamo kao čuvarkuća. Zbog svih blagotvornih svojstava koje ima, trebalo bi da je ima svaka kuća.

Čuvarkuća je biljka boga Peruna, gromovnika, kao i kopriva i po narodnom verovanju kada se te biljke stave na krov, nervozni i ljutiti gromovnik neće da pogodi našu kuću jer je ona njegova „rođaka”.

Gotovo je nemoguće uništiti ovu biljku, osim da je zalijete sa velikom količinom vode. Ona je sukulentna biljka koja u sebi ima puno vode i evolucijski je prilagođena da u sebi zadržava vodu. Ne može da se suši i zato se u prirodnoj medicini, odnosno fitoterapiji koristi samo u svežem obliku.

Ova biljka u sebi ima puno vitamina A i vitamina C. Vrlo je prijatnog ukusa zahvaljujući jabučnoj mravljoj kiselini. Ima šećera u sebi, sluzi guma, a ono što je jako važno sa aspekta fitoterapije, čuvarkuća sadrži fitoencide – supstance koje imaju snažno antiseptično dejstvo, bore se protiv bakterija i zato nije nimalo pogrešan stari običaj da se ljudima koji imaju upalu uveta nacedi malo soka u ušnu školjku.

Preporučuje i u lečenju organa za disanje i varenje. Lek spravljen od čuvarkuće i meda, jako pomaže ljudima koji imaju problem sa bronhitisom. Generalno se taj lek preporučuje i ljudima koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Čuvarkuću često porede sa alojom i mnogi tvrde da je čuvarkuća naša aloja, mada je to poređenje pogrešno. Aloja je biljka poreklom iz Afrike iz porodice ljiljana, a ne kaktusa kako neki misle.

Mast i čaj od čuvarkuće

Čuvarkuća može da se koristi i u formi masti za negu i lečenje problema sa kožom. Travari veoma poštuju čuvarkuću kao lek protiv herpes što znači da ona ima i antivirusno dejstvo. U tu svrhu se posebno kombinuje sa matičnjakom, koji je biljka broj jedan kada je delovanje na virus herpesa u pitanju.

Jako su delotvorne i obloge od zgnječenog lišća čuvarkuće koji ublažavaju bol i deluju na virus herpesa. A može da se koristi i za ispiranje usta protiv gnojnih upala i gnojnih angina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar