Biljka „letnji sneg“: Najlepši cvetni pokrivač u svakoj bašti, otporan na sve (foto)

„Letnji sneg“, ili Cerastium srebrni tepih, je zimzeleni pokrivač zemlje koji cveta od maja do juna. Međutim, cveće nije jedini atraktivan deo ove upadljive biljke. Srebrno, sivkasto zeleno lišće je fin dodatak ovoj biljci i zadržava svoju bogatu boju tokom cele godine.

Ovaj zapanjujući cvet je član porodice karanfila. Cveta obilno, sa cvetovima koji su srebrnobeli i zvezdasti, a kada je u punom cvetu, ova bujna biljka podseća na gomilu snega, pa otuda i naziv biljke.

Kako se gaji?

Biljka „letnji sneg“ se gaji relativno lako. Voli puno sunca, ali će uspevati i na delimičnom suncu u toplim klimama.

Nove biljke se mogu dobiti iz semena, ili direktno posejati u cvetnu baštu u rano proleće. Zemlja mora biti vlažna za pravilno klijanje, ali kada se biljka uspostavi, vrlo je tolerantna na sušu, piše Magazin Novosti.

Uspostavljene biljke mogu se razmnožavati deljenjem u jesen ili reznicama. Razmaknite „letnji sneg“ 31-61 cm da biste dobili dovoljno prostora za širenje. Zrele biljke rastu do 15-31 cm i imaju širinu od 31-46 cm.

Budući da se veoma lako gaji, ona će se brzo širiti i može postati invazivna. Međutim, ivica duboka oko 13 cm obično će zadržati ovu biljku u njenim granicama.

Koristite đubrivo sa visokim sadržajem azota prilikom sadnje i fosforno đubrivo nakon cvetanja biljaka.

Ne dozvolite da zemljani pokrivač ostane neprimećen. „Letnji sneg“ je naprosto savršen za kamene bašte, padine ili čak kao ivica u bašti. Obezbediće dugotrajno, biserno belo cvetanje i zadivljujuću, srebrnastu boju tokom cele godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.