U trendu

‘Biljka ljubavi’ koja cveta samo jednom i čisti vazduh od toksina, evo kako je negovati

Jeste li ikad čuli za biljku tilandsiju? Ova posebna biljka naziva se još i biljkom ljubavi. Egzotična je, neobičnog izgleda i načina održavanja, a svojom lepotom mami poglede, piše Zadovoljna.hr.

Izgleda poput ružičastog pera koja se nazire unutar dugih i tankih listova, a krase ju i graciozni, plavi cvetovi. Dolazi iz porodice Bromeliacae, kojoj pripada više od 600 vrsta biljaka u tropskim i suptropskim krajevima Srednje i Južne Amerike, među kojima je i ananas.

Zanimljivo je da cveta samo jednom u svom životu, a nakon toga odumire. Iako brzo odumire, odmah se pobrine za svoje potomke. Odnosno, paralelno s tim procesom nastaju nove male biljke, kojima se ona i razmnožava. Jedna je od biljki koje nazivamo vazdušnim biljkama, odnosno – epitifima.

Živi u krošnjama tropskih šuma i ima vrlo slabo razvijen koren. Veže se za drveće radi strukturalne potpore, a sićušne dlačice na lišću, takozvani trihomi, upijaju vodu i hranjive materije direktno iz vazduha. Korenje zapravo nije potrebno ovoj biljci jer pomoću njega ne upija vodu i hranjive materije iz zemlje.

Ipak, to ne znači da je nije potrebno zalivati i pomno o njoj brinuti. Iako briga o biljci ljubavi nije tako komplikovana, važno je povremeno je đubriti i pažljivo zalivati.  Tilandsija apsorbuje negativne materije iz vazduha pa je odličan izbor za sve one koji na prirodan način žele da pročiste vazduh u svom domu.

Ako želite da svoj dom ukrasite ovom prelepom biljkom, u nastavku pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da tilandsija uspe.

– Zalivajte je svakih sedam do 10 dana, a jednom mesečno u vodu dodajte prihranu. Zalivajte je prskanjem i koristite odstajalu vodu – najbolje kišnicu.

– Držite je na svetlom mestu, ali pripazite da izvor svetlosti nije direktan.

– Neka temperatura prostora bude iznad 15 stepeni.

– Najčešći razlozi propadanja tilandsije su preterano zalivanje, suvi zrak u prostoriji i preniska temperatura.

– Najbolje je koristiti specifična đubriva za vazdušne biljke. Jednom mesečno u vodu dodajte gnojivo i prskanjem zalivajte biljku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar