U trendu

Biljka provokativnog naziva idealna je za zaposlene: Ne traži puno truda, a dom čini čistijim i zdravijim

Sablja, indijansko pero, svekrvin jezik, zmijski jezik… Sve su to nazivi za sansevieriu (lat. Dracaena trifasciata, sin. Sansevieria trifasciata), višegodišnju sobnu biljku koja potiče iz stepskih predela Afrike i koji je idealan izbor za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju „zelene prste“, ali imaju jaku želju da uzgajaju začinsko bilje kod kuće.

Naime, sanseverija je poznata kao dekorativna sobna biljka koja ne zahteva mnogo nege, a istovremeno uklanja štetne hemikalije iz vazduha, poput ksilena, trihloretilena, toluena, benzola i formaldehida. Reč je o otpornoj biljci mesnatih, uspravnih, oštrih listova koji mogu da narastu i do 100 centimetara, zbog čega je dobila nadimak svekrvin jezik. Retko cvetaju, i to isključivo u svetlim prostorijama, kada se pupoljci otvaraju u bele ili bež cvetove, sa mirisom koji podseća na vanilu.

Ovaj prirodni prečišćivač vazduha noću emituje kiseonik, pa se često stavlja u spavaću sobu, a preporučuje se da ga držite podalje od dece i kućnih ljubimaca, jer žvakanje njegovog lišća može da dovede do mučnine i dijareje.

Presađuje se po potrebi svake dve do tri godine, a niske saksije se mogu koristiti za presađivanje jer biljka ima plitko korenje. Magistra hortikulture Sandra Bedran sa odeljenja sobnog bilja vrtnog centra Iris MBM u Zagrebu otkrila je kako se to pravilno radi, prenosi Jutarnji.hr.

Korak 1: U saksiji pomešajte zemlju i perlit za bolji razvoj korena. Kontejner u koji se sadi biljka ne bi trebalo da bude mnogo veći, jer to može da šokira korenje i biljka će propasti.

Korak 2: Biljku treba nežno izvaditi iz posude i podeliti – na ovaj način možete je i razmnožavati. Naravno, korenje treba očistiti od zemlje.

Korak 3: U novu posudu stavite prethodno pripremljenu mešavinu na dno kao drenažni sloj kako bi voda bolje ocedila. Zatim koren treba postaviti iznad drenažnog sloja i prekriti zemljom.

Korak 4: Zalijte biljku.

Šta voli Sanseverija?

– indirektna sunčeva svetlost

– redovno zalivanje

A šta joj se ne sviđa?

– prekomerno zalivanje

– hladne sobe

– kretanje po stanu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.