U trendu

Biljke i cveće za prolećnu promenu vaše bašte: Minimalna nega, a cvetaju i kada zahladni

Ove prelepe biljke obožavaju hladovinu, a neke od njih će vas obradovati raskošnim cvetima čak i kada nam opet dođe hladnije vreme.

Ako na vašem balkonu, terasi ili u bašti preovladava hladovina, ili imate deo bašte koji je većinom u hladu, a želite i njega da obogatite raskošnim i mirisnim cvetovima, predstavljamo vam najlepše cveće ne podnosi jako sunce.

1. Lepi Jova

Ova jednogodišnja biljka svu svoju lepotu pokazuje u hladovini. Celog leta će vas uveseljavati raskošnim cvetovima prelepih boja. Sve što treba da uradite jeste da ovaj cvet redovno zalivate.

2. Persijski štit

Divna biljka ljubičastim listovima koja potiče sa Mjanmara. Cveta čak i tokom zime, pa će vas njeni atraktivni ‘metalik’ cvetovi radovati i tokom hladnog perioda. Ipak, ne podnosi mraz, pa je u najhladnijim mesecima treba uneti u zatvoren prostor. Ne podnosi toplotu direktnog sunca, jer ono može da napravi veliku štetu na listovima.

3. Fuksija

Ovo predivno cveće cveta tokom čitave sezone, i najbolje je za viseće saksije.

Odlično uspeva u potpunoj senci. Vole visoku vlažnost vazduha, pa je treba orošavati po listovima, i dosta đubriva. Tokom zime je treba uneti u kuću i i dalje paziti da ima dovoljno vlage.

4. Torenija

Ako volite cveće romantičnog izgleda, torenija je pravi izbor za vas. Izgledom podseća na dan i noć. Leto u hladu će joj i te kako prijati. Najlepše izgleda kada se ne meša sa nekim drugim cvećem.

5. Lobelija

Ovaj prelepa jednogodišnja biljka najbolje izgleda kada se „preliva“ iz saksija. Ne voli jaku vrućinu i direktno sunce, a voli redovno i obilno zalivanje.

6. Ukrasna kopriva

Listovi ove divne biljke oblikom podsećaju na koprivu, ali se razlikuje po atraktivnim bojama. Ova biljka nema cvet, pa je najbolje saditi je između drugog šarenog cveća. Najbolje uspevati na temperaturama većim od 13 stepeni, ali može da prezimi i u bašti.

7. Begonija

Ovo cveće u divljini prirodno raste u senci drveća. Ne podnosi direktno izlaganje suncu. Potrebna joj je dobra drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše vlažna, ni previše suva. U zimskom periodu treba je uneti u kuću.

8. Bršljan

Ako ste ljubitelj zelenila bez cveta, bršljan je odličan izbor za baštu u hladovini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.