U trendu

Biljke koje hlade sobu skoro kao klima uređaj

Kada je napolju nepodnošljivo vruće, trudimo se da na sve moguće načine stvorimo što prijatniju atmosferu u svom domu i rashladimo se. Ako nemamo klima uređaj, neke sobne biljke su zeleni spas za nas.

Prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu, piše B92.

Benjamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužiće kao krošnja ostalim biljkama uz njega.

Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju sopstvenog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih redovno zalivate kako bi efekat hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je efekat veći.

Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalivajte prekomerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi.

Praktična je jer je aglaonema vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Sobna palma

Ne samo da obezbeđuje nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljen-dioksid i ispuštaju kiseonik.

Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalivanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija

Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodonika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće.

Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera

Ova vrlo lekovita biljka neće vam dobro doći samo ako dobijete gadne opekotine od sunca već je njeno uzgajanje dobro i za hlađenje temperature vazduha i uklanjanje formaldehida iz vazduha.

Držite je na indirektnoj svetlosti, i to osam do deset sati dnevno. Stavite je u zemljište za kaktuse u saksiju s drenažom, a zalivajte je tek kad se zemlja dobro osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar