U trendu

Biljke koje leče: Posadite ih što pre u svoj dom

Biljke ne treba nabavljati samo zbog vizuelnog efekta koje imaju u domu, već i zdravstvenog. Naime, određene biljke neverovatno blagotvorno deluju na zdravlje, a neke imaju i isceliteljske moći

Dr. Majkl J Balik, potpredsednik botaničkih nauka u njujorškom botaničkoj bašti, kaže: ‘Majka priroda je briljantna hemičarka. Naši preci su od najranijih vremena naučili da koriste biljke za lečenje i obezbeđivanje dobrog zdravlja,’ i takođe napominje: ‘Uvek predlažem da se sve što se uzima kao lek; bili to farmaceutski proizvodi, čaj ili biljni dodaci, koristi pod nadzorom upućenih profesionalaca kako bi se obezbedili optimalni rezultati.’

Određene biljke zaista imaju terapeutsko delovanje, a ako u svoj prostor unesete ovih osam vrsta, sigurno neće zažaliti.

Aloe vera

Aloe vera vrlo je čest sastojak brojnih medicinskih i proizvoda za lepotu. Ali, aloe vera takođe je jedna od najboljih sobnih biljaka jer zahteva vrlo malo održavanja, a potrebno je zalivati otprilike svake tri nedelje. Aloe vera lako se uzgaja, a stručnjaci potvrđuju njeno blagotvorno delovanje na upalne procese na koži. Prozirni gel sadržan u mesnatim listovima biljke redovno se koristi za lečenje lokalnih opekotina, posekotina i malih infekcija kože. Ali, aloe vera odlično deluje i na probavu, a sok od ove biljke smatra se superhranom jer sadrži protivupalna svojstva, ublažava zatvor i potiče dobre crevne bakterije.

Neven

Ovaj lepi narandžasti cvet ne samo da lepo izgleda već može da pomogne pri ublažavanju bola pri lokalnoj primeni. Osim toga, svetlo narandžasta boja lekovito deluje na oči, a mnogi stručnjaci za bilje tvrde da se osušeni cvet nevena može utrljati na ubod insekta kako bi se smanjio bol i otok.

Đumbir

Đumbir je začinska biljka lekovitih svojstava koju ljudi koriste već duže od 7000 godina, a blagotvorno deluje na probavu i smanjuje mučninu. Za konzumaciju koristi se koren biljke koji se još naziva i rizom. Đumbir se može konzumirati u različitim oblicima, uključujući sveži, u prahu ili kao ulje i sok. Za ublažavanje simptoma mučnine, uzrokovanih morskom bolešću ili konzumiranjem hrane. Osim toga, đumbir je odličan u borbi protiv prehlade jer sadrži protivupalna svojstva i značajno ublažava grlobolju i eliminiše rinovirus, koji je uzrok prehlade.

Ashwagandha

Ashwagandha (ašvaganda) jedna je od najmoćnijih biljaka za ozdravljenje, a pripada porodici paradajza. Ova grmolika biljka u poslednje vreme sve je popularnija u borbi protiv anksioznosti i umora. Naime, njena konzumacija čini nas otpornijima na stres, njen koren se može koristiti za pripremu čaja, ekstrakta ili praha. Ashwagandra raste kao drvenasti zimzeleni grm. Međutim, u našim vrtovima može ga uzgajati kao jednogodišnju biljku.

Gotu kola

Upoznajte višegodišnju biljku koja bi mogla da vas učini inteligentnijim Gotu kola je poreklom iz Azije i vrlo je popularna u ajurvedskoj medicini zbog svog blagotvornog delovanja na um. U određenom životnom dobu svi se zabrinemo zbog pamćenja, a ova biljka, koja se može konzumirati u salatama, pomaže da se pamćenje izošri i razbistri um.

Biljka pauk, biljka zmija, lirasti fikus, slonova noga i kovrdžava paprat

Želite li da imate zdravo zatvoreno utočište, onda su ove biljke najveći saveznici u prečišćavanju vazduha. Ove sobne biljke vrlo lako se uzgajaju, a osim što vazduh čine čistijim i zdravijim, poboljšavaju i radne performanse. Osim toga, prema rečima stručnjaka, biljke na radnom mestu poboljšavaju emocionalno stanje, smanjuju negativno raspoloženje i povećavaju kreativnost. Ako imate suvu kožu, odličan izbor je kovrdžava paprat jer uravnotežava nivo vlage u prostoriji.

Ljubičasta pasiflora

Ova vrlo strastvena biljka može se konzumirati u obliku čaja jer deluje umirujuće. U biljnoj medicini često se koristi zahvaljujući blagim sedativnim i umirujućim svojstvima, a posebno je dobra za one koji pate od stresa i teskobe. Preporučuje se njena konzumacija pre spavanja. Nedavno kliničko ispitivanje pokazalo je da šoljica čaja od pasiflore pomogla u poboljšanju kvaliteta sna pacijenata u poređenju s placebom. Što se tiče uzgoja kod kuće, cvetovi pasiflore mogu da uspevaju u zatvorenom prostoru, ali ih možete uzgajati i u saksijama na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kavovac

Osećate stres ili anksioznost, opuštajuća biljka kafa će vas umiriti. Poreklom s tropskih pacifičkih ostrva, ova biljka se tradicionalno koristi za rešavanje sukoba i poboljšanje odnosa u zajednici. U biljnoj medicini konzumira se kao čaj ili tinktura, a vrlo je efikasna u smanjenju osećaja nervoze nakon dugog ili teškog dana. Kafa je savršena sobna prozorska biljka jer voli jednake delove senke i sunčeve svetlosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.