U trendu

Biljke ne morate tretirati štetnim hemikalijama: 1 sastojak iz kuhinje je najbolja zamena za pesticide

Soda bikarbona se vekovima koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za lepotu i zdravlje, ali jeste li znali da se može koristiti i kao pomoć u vrtu?

Soda bikarbona umesto pesticida

Za suzbijanje štetočina, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti organski sprej za pesticide koji može eliminisati insekte koji oštećuju biljke, kao što su grinje pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Pomešajte kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šoljice maslinovog ulja i jednu šoljice vode. Dobro izmešajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro otopi pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom otopinom svaka dva dana dok se biljka ne izleči. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod. Kako biste odbili insekte, napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog  sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode.

Ovu tečnost prskajte jednom u tri dana da biste sprečili insekte da unište vaš povrtnjak, piše Stil.

Ako imate problem s mravima možete ih uništiti na njihovom izvoru i to kombinacijom sode bikarbone, šećera i sirćeta. Jednostavno dodajte pet kašičica šećera u prahu u posudu i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer već isključivo onaj u prahu jer su mravi dovoljno pametni da razdvoje zrna sode bikarbone od šećera.

Kako biste bili sigurni da se mravi neće vratiti, stavite jabukovo sirće u raspršivač pa isprskajte put mrava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar