U trendu

Biljke za koje se ne pita cena: Ovo su pravi kolekcionarski primerci

GrowIt, aplikacija koja povezuje sve ljubitelje biljaka, pokazala je da je 30 posto, od svih objavljenih fotografija biljaka na aplikaciji u 2020. godini, bilo onih čije su zvezde kućno bilje, navodi bhg.com. Popularna vrsta biljaka i dalje su monstere i njihova popularnost nastavila je da dominira i u 2021., a sličan trend predviđa se i za narednu godinu.

Izdvojili su pet biljaka koje uživaju najveću popularnost pa ako želite biti u trendu nabavite barem jednu.

Foto: marissa andersonCC BY 2.0

Biljke s ružičastim lišćem, ali i i one s belim tragovima na svom zelenom listu izrazito su popularne, a svoje mesto na tronu zadržaće i iduće godine. Naime, predviđa se da ćemo domove sve više ukrašavati biljkama zanimljivih šara i boja, a među koje spadaju i kroton i aglaonema. „Unikatno kućno bilje privlači nas jer nam omogućava izražavanje posebnosti“, tvrdi Rejčel Haugo, urednica bhg.com, a da je to tačno, pokazuju i zaključci Growlt istraživanja kojim je preko 10 hiljada vlasnika istaklo da je boja, ali i šara, najčešći faktor prema kojem pri kupovini biraju biljku.

Foto: „George“ LarcherCC BY 2.0

Šareni sukulenti prevladavaju društvenim mrežama i tu je mnoštvo ružičastih, ali i crvenih verzija, a pojavili su se i oni s crnim lišćem.

U zadnjih nekoliko godina raste stvaranje zajednica ljubitelja kućnog bilja, a dok društvene mreže pogoduju takvim sastancima, predviđa se da će ovaj trend i dalje rasti. Fejsbuk grupa House Plant Hobbyist, danas okuplja preko 330 hiljada ljubitelja kućnog bilja, a popularne su i besplatne aplikacije kao što su GardenTags i GrowIt.

Kućno bilje već je sada popularna dekoracija interijera, ali u ovoj godini se očekuje njihova potpuna dominacija interijerom. Kako bi to postigli sve će se više izlagati na minimalističkom nameštaju koji neće krasti pažnju s biljaka, ali kombinovaće se s nameštajem prirodnih materijala kako bi se istakla estetika same biljke.

Zbog toga što je kućno bilje postalo oblik kolekcionarstva sve su popularnije one retke, neobične biljke, a dok su takve poprilično skupe, jeftiniju verziju jednako privlačnih biljaka možete pronaći u lokalnim cvećarama i rasadnicima, a ako baš želite određenu vrstu, kupovina preko interneta je uvek jedna od mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.