U trendu

Blistave zavese koje ne morate da peglate: Dodajte 1 sastojak kad ih perete i biće nikad čistije i lepše

Zavese su sve vreme na udaru prljavštine, prašine, isparenja i mirisa od kuvanja – naročito u kuhinji, kao i duvanskom dima, ako se u prostorijama puši.

Ne samo da tako gube onaj miris omekšivača koji imaju nakon pranja, nego i posive, požute, i izgube svoj pravu boju, što se posebno odnosi na bele zavese.

Ipak, pranje zavesa nije nimalo lak poduhvat, pogotovo ako ste navikli i da ih peglate. Baš zato mislimo da je pametno da nastavite sa čitanjem teksta  – u produžetku vam otkrivamo kako do besprekorno čistih zavesa, koje nije potrebno da peglate. Detalji slede!

Zavese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, vredi dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće lepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavesa:

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je kad možete da ovaj posao obavite u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko sušača, biće skoro kao ispeglane! U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo alkoholnog sirćeta, piše Lepa i Srećna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar