Bojenje stare stolarije (1)

U suštini, bojenje stare stolarije nije velik problem niti previše obiman posao (pod uslovom da ne poželite da odjednom, i to u što kraćem roku, obojite apsolutno sve prozore i vrata u kući ili stanu), ali pojedine stvari ipak treba uzeti u obzir. Najvažnija je dobra priprema. Boja na vratima i prozorima ispuca s vremenom; to se najčešće dogodi na delovima koji su izloženi spoljnim atmosferskim uticajima. Uz to, veoma često se desi da pojedini delovi dovratka, vrata ili prozora budu i fizički oštećeni.
Za početak bi trebalo odstraniti staru boju ili naslage boje ukoliko to godinama niste činili. Ako oštećenja na stolariji nisu prevelika, a boja je ispucala samo mestimično, nemojte potpuno odstranjivati staru boju. Skinite je samo s mesta gde je ispucala i gde postoji neko fizičko oštećenje. Biće dovoljno da takvu stolariju pre bojenja dobro išmirglate brusnim papirom.
Ukoliko postoji potreba da se sloj stare boje potpuno skine, moraćete da pribegnete nekim grubljim metodama. Boju možete skidati na više načina. Prva mogućnost su fenovi za skidanje boje; pošto mogu da razviju veoma visoke temperature (i preko 600 stepeni Celzijusovih), njima treba veoma oprezno rukovati. Sledeći način bio bi skidanje boje plinskim brenerom, koji je zbog prisustva otvorenog plamena takođe opasan. Ovde postoji i dodatna opasnost: da zbog neiskustva ozbiljnije oštetite stolariju spaljivanjem (zato se potrudite da se ni na jednom mestu ne zadržavate predugo). Postoje i hemikalije koje pomažu pri skidanju boje. Pošto su to prilično agresivne supstance, obavezno se obavestite o načinu njihove primene pre nego što odlučite da ih upotrebite i pažljivo pratite uputstva proizvođača.
U sva tri nabrojana slučaja naslage ćete strugati špaklom, a nije loše da pripremite i dodatna pomagala u vidu odvijača, dleta i nekih sličnih metalnih predmeta jer će neka mesta na stolariji biti prilično nedostupna (žlebovi, ukrasne lajsne i slično).
Prozore i vrata možete obrađivati tamo gde se nalaze (okačene o "štokove"), ali kada završite taj deo posla i krenete u bojenje, bilo bi poželjno da ih polegnete.
U sledećem tekstu govorićemo o redosledu radnji, bojenju i još nekim detaljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.