Brusni papir (šmirglanje)

Jedna od završnih radnji kada radite s drvetom ili metalom jeste brušenje (šmirglanje). Ovim postupkom pripremate materijal za nanošenje boje ili lepka, korigujete pojedine nedostatke, dajete mu konačan oblik. Brusni papir je papir na čiju je površinu nanesen sloj abrazivnog materijala. Ni šmirglanje ni brusni papir nisu tekovine modernog doba. Prvi pisani dokumenti o upotrebi šmirgle datiraju iz Kine, gde su još u trinaestom veku koristili drobljene školjke, semenke i pesak zalepljene na platno prirodnom gumom.
U zavisnosti od namene, postoje raličiti proizvodi načinjeni od raznih abraziva. Najčešće su u upotrebi brusni papiri načinjeni od aluminijum-oksida. Ima ih u veoma širokom rasponu veličine zrna abraziva, a mogu se koristiti u obradi i metala i drveta. Zatim, postoje brusni papiri za rad u vlažnim uslovima; to su šmirgl-papiri od silicijum-karbida, a koriste se u završnim obradama pre farbanja metalnih predmeta, automobila i slično. Postoje i brusni papiri od drugih materijala, kao što su hrom-oksid i aluminijum-cirkonijum. Zbog finoće i tvrdoće abraziva oni se koriste za specijalne namene.
Prema načinu rada brusne papire možemo podeliti na one za ručne radove i papire za mašinsko brušenje. U prodavnicama ih možete naći u raznim oblicima – u tabacima, kao kaiševe (različitih dimenzija spram odgovarajuće mašine kojoj su namenjeni), u obliku diskova različitih veličina, ili ih možete jednostavno kupovati na metar.
Za različite namene koristićete brusne papire raznih granulacija. Pored vidljive razlike u veličini zrna postoje i oznake na poleđini papira koje vam govore o finoći šmirgle.
Standard ISO6344, prihvaćen i kod nas, koristi sledeće oznake za obeležavanje finoće brusnog papira:

  • veoma grubi brusni papiri koji služe za uklanjanje viška materijala s površine koju obrađujete nosiće oznake od P12 do P30;

  • grubi brusni papiri nose oznake P40, P50; takođe su poželjni za grubu obradu drveta i uklanjanje viškova s površine;

  • srednji brusni papiri nose oznake P60, P80;

  • fini brusni papiri imaju oznake od P100 do P120 i služe za završnu obradu drveta;

  • veoma fini brusni papiri obeleženi su oznakama od P150 do P220, a koriste se za finalnu obradu drveta pre bojenja ili lakiranja.

Postoje, naravno, i finije, ultrafine šmirgle, a njihove oznake idu od P250 pa čak do P2500.
U kućnoj radionici bi trebalo imati nekoliko vrsta brusnog papira, grubljih i finijih, u zavisnosti od vaših potreba. Pored rada s drvetom i metalom često se za njima ukaže potreba i prilikom krečenja ili farbanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.