Brže raste i ima mnogo lepši ukus: Napravite sami jednostavno prirodno đubrivo za paradajz

Paradajz je mnogima omiljeno letnje voće i jedva čekamo da stigne pravi domaći, sočan, punog ukusa i tako divno osvežavajući i ukusan.

Ipak, paradajz ne dozvoljava da bude zapostavljen i zahteva redovnu pažnju i negu, pa ako sami uzgajate paradajz, znajte da ga treba redovno i pažljivo prihranjivati.

Naravno, đubrivo za paradajz uvek možete kupiti u poljoprivrednim prodavnicama, ali domaće đubrivo je uvek posebno dobro i delotvorno, a ne košta ništa, samo se treba malo potruditi da ga napravite.

Da bi paradajz brže i uspešnije rastao, a pritom imao bolji i puniji ukus, donosimo vam vrlo jednostavan savet – pođubrite ga koprivom.

Da, dobro ste pročitali, ta biljka, možda mnogima ne preterano omiljena, imaće veoma važnu ulogu u nikad boljem i lepšem rastu vašeg sočnog paradajza.

Jednostavno, a efikasno prirodno đubrivo ćete napraviti tako što ćete, kako piše Agroklub, jedan kilogram sveže ili 200 grama sušene koprive potopiti u 10 litara vode koju ste sipali u plastičnu kantu, dobro promešati i ostaviti da fermentira oko dve nedelje. .

Puno hranljivih materija

Dobijeni preparat pre zalivanja razblažite običnom vodom jer je veoma jak, najbolje 1:10. Ovim zalivajte paradajz jednom mesečno, a najviše jednom u tri nedelje.

Osim koprive, možete dodati i malo hajdučke trave ili gaveza, pa će preparat biti još efektniji, ali i mirisniji.

Hranljive materije u ovom đubrivu od koprive su iste hranljive materije koje sadrži i sama biljka, a korisne su i za druge biljke, ali i za čoveka, a to su: mnogi minerali, flavonoidi, esencijalne aminokiseline, proteini i vitamini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.