U trendu

Brzo i bez hemikalija: Tri proverena načina kako da se rešite osa

Toplije vreme znači i da počinje standardna najezda osa. One nisu “protivnik” s kojim želite da imate posla, i poželjno je da ih što pre oterate pre nego što postanu “ljute” i opasne. Umesto da koristite razne hemijske preparate koji ne garantuju uspeh, predlažemo vam nekoliko prirodnih i jednostavnih načina da rešite problem sa osama.

Mirisne biljke ili eterična ulja

Mesta gde se ose “okupljaju” poprskajte mešavinom vode i ulja od nane u razmeri 1: 5, i to prsnite u vazduh, a ne direktno na površinu. Nana u saksiji će takođe oterati ove insekte. Pomažu i citronela, majčina dušica, karanfilić i geranijum. Možete koristiti sveće sa mirisom ovih biljaka ili aroma lampe za eterična ulja.

Pokrijte i uklonite hranu

Ose se okupljaju kako bi jele, pa je jedan od načina da se spreči njihovo pojavljivanje jeste da prekrijete i sklonite hranu u frižider ili ostavu. Nakon jela, odmah uklonite prazne tanjire sa stola i ostatke hrane bacite u đubre. Kante za smeće držite dalje od mesta gde sedite ili odmarate i obavezno spustite poklopac.

Napravite zamku

Odsecite vrh plastične boce koja je zatvorena čepom, okrenite je naopako nalik zatvorenom levku. Podmažite unutrašnje stranice levka uljem kako ose ne bi mogle da se popnu kada jednom upadnu u zamku. U sredinu stavite mamac, poput mesa ili slatkiša. Obesite zamku na drvo ili ogradu dalje od mesta gde boravite. Provereno radi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.