U trendu

Bubašvabe su vam okupirale dom? Evo kako ćete ih se rešiti bez muke

Već nekoliko decenija planetom kruži legenda da su bubašvabe među retkim stvorenjima na svetu koja su u stanju da prežive nuklearni rat. Ova teorija se pojavila još 1945. godine, nakon napada atomskom bombom na Hirošimu i Nagasaki. Odmah nakon katastrofe, spasilačke službe pronašle su žive i zdrave bubašvabe u ruševinama spaljenih gradova. Doduše, kasnije niko nije pratio šta se dogodilo sa bubašvabama i koliko su živeli, ali je priča o neuništivosti počela da se prenosi s generacije na generaciju.

Verovatno je pamti većina ljudi koji ove omražene insekte unose u svoje domove. Vole mračna i vlažna mesta, pa će se najčešće sakriti iza kuhinjskih elemenata, šporeta, lavaboa ili u pukotinama u zidovima i podovima.

Bubašvabe u kuće i stanove privlače miris hrane i masnoće, pa je glavni preduslov za izbegavanje njihovih poseta čist dom, u kome na vidljivim površinama nema zaboravljene hrane, a neophodno je i da kante za smeće uvek budu čvrsto zatvorene i redovno se čiste. Ali ako nađu put u vašem stanu ili kući, postoji nekoliko prirodnih načina da ih eliminišete.

Jedna od njih je soda bikarbona, koju treba posuti po sitno iseckanom luku i ostaviti na mestu gde borave bubašvabe. Takav mamac stvara gasove u telu ovih buba koji su smrtonosni za njih. Isto važi i za omekšivač pomešan sa vodom, kao i za deterdžent za sudove – domaćice se kunu da bubašvabe ne mogu da prežive takav tuš.

Nešto manje agresivna metoda uključuje kombinaciju vode i limunovog soka. Dovoljno je poprskati limunadu bez šećera na površine na kojima su prethodno primećene bubašvabe. Pošto ne vole miris i ukus citrusa, najverovatnije će naći srećnije mesto za život. Ne vole ni eterična ulja, posebno ulja citrusa, pa se mnogi na ovaj način bore protiv dosadnih buba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.