U trendu

Buđ napada i sobne biljke: Pospite 1 jeftin sastojak po zemlji, uvek biće zdrave i u svom najboljem obliku

Imajte na umu da čak i sobne biljke može da zahvati buđ! Time se one od vaših „prijatelja“ pretvaraju u opasnost po zdravlje.

Međutim, to ne znači da treba da izbacite svoju paprat ili drakenu iz kuće. Jednostavno primenite praktične savete koji će vam pomoći da vaše biljke ne napadne buđ.

Buđ se na biljkama stvara jer ih privlači organski materijal u zemlji za saksije, kao i uvelo lišće ili cvetovi. Takođe, činjenica da biljke zahtevaju vodu doprinosi stvaranju buđi koja takođe obožava vlagu.

Kako buđ raste na sobnoj biljci, onda tako oslobađa u okolinu. Vremenom, ovo može da smanji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, jer su ove čestice dovoljno male da se prenose vazduhom i udišu, te progutaju i apsorbuju u telo.

Kako sprečiti pojavu buđi na sobnim biljkama?

1. Ne „davite“ svoje biljke: Buđ voli vlagu, tako da je ključno izbegavati prekomerno zalivanje. Iako svaka biljka ima svoje sopstvene potrebe za zalivanjem, zgodno pravilo koje može da se primeni na većini njih je da se gornji sloj u potpunosti osuši pre ponovnog zalivanja. Da biste proverili da li je vaša biljka žedna, jednostavno opipajte prstom gornji sloj zemlje ili koristite specijalizovani merač vlage u zemljištu.

2. Uklonite sve ostatke: Usvojite naviku da uklanjate otpalo lišće i cveće, prašinu, trunčice i ostale ostatke iz saksije, a koji mogu da postanu neželjeni mamac za buđ. Redovno uklanjanje ostataka pomoći će vašim biljkama da budu zdrave i u svom najboljem obliku.

3. Neka vazduh struji: Dobra cirkulacija vazduha je ključna za borbu protiv nakupljanja vlage u zatvorenom. Pošto buđ može da se razvije u roku od 24 do 48 sati, dobro je obezbediti pravilno strujanje vazduha kako biste sprečili bilo kakvu kontaminaciju. Često provetravanje ili postavljanje ventilatora u istoj prostoriji u kojoj su vaše biljke sprečiće prekomernu vlagu.

4. Ne zaboravite drenažu: Izbegnite nakupljanje vode tako što ćete biljku staviti u saksiju odgovarajuće veličine i sa rupicom na dnu koja će propustiti višak vode. Takođe, možete staviti sitne kamenčiće na dno saksije pre nego što nabacate samu zemlju.

5. Dodajte malo svetla: Sunčeva svetlost, ali i veštačko svetlo ne samo da pomažu vašim biljkama da rastu, već drže buđ na sigurnoj distanci, minimizirajući rizik od nastanka iste.

6. Koristite prirodne lekove protiv gljivica: Razmislite o upotrebi prirodnih antifungalnih agenasa kao što je cimet. Cimet deluje kao prirodni fungicid i može da spreči razvoj buđi. Posipanje malo cimeta u tlo može da pruži dodatni sloj zaštite od buđi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.